Från helvete till guld

Hela den tuffa vägen – så tog sig Anja tillbaka från skadan

Foto: SCANPIX, ANDREAS ENBUSKE, BILDBYRÅN, MATS STRAND
SPORTBLADET

ÅRE

Anja Pärsons säsong har kantats av motgångar.

VM-hoppet förvandlades snabbt till ett stort, stort frågetecken.

Men i går stod hon – mot alla odds – som världsmästare igen och här är berättelsen om vägen tillbaka till toppen.

Den startar på ett operationsbord i Vail och slutar med jubel i Åre.

Direkt efter förra säsongen åkte hon till USA. Den 23 mars opererades hon på välkända Steadmen-Hawkins kliniken i Vail – av läkarna Richard Steadman och William Sterett, som anses som två av världens absolut främsta knäspecialister och som bland andra opererat stjärnor som Henrik Larsson och Pernilla Wiberg.

Ingreppet var över på mindre än en timme.

Läkarna upptäckte en färsk broskskada i vänster knäled och dessutom en svår inflammation.

Tre dagar senare – den 26 mars – hoppade hon på kryckor in på Arlanda och då visade det sig att skadan var betydligt allvarligare än vad som sas innan.

Stor ovisshet inför rehab

– Jag kanske har gjort min sista säsong, eller så har jag sex år kvar. Jag vet faktiskt inte i dagsläget, jag kan bara vänta och hoppas på det bästa, sa hon till Sportbladet vid ankomsten till Sverige.

Osäkerheten var stor.

Oron likaså.

Efter två veckor kastade Anja Pärson kryckorna. Då väntade en lång och jobbig rehabilitering i Sverige och Monaco.

En ovan situation.

Anja hade tidigare under karriären klarat sig ifrån allvarliga skador, men nu skulle hon gå en jobbig kamp mot klockan för att hinna komma i form till hösten.

– Jag gör mitt bästa, sedan får vi se hur länge det tar. Jag hoppas vara i toppform till VM i Åre, men jag vet inte om jag riktigt hinner.

16 veckor senare är hon tillbaka igen – på glaciär i Norge – och efter några dagars lugnt åkande meddelar hon att allt känns okej, men att hon hamnat efter i träningen och i jobbet med att välja rätt utrustning inför säsongen. Arbetet med materialet skulle egentligen ha genomförts i april–maj, då Anja fortfarande hoppade omkring på kryckor, och den ”missen” visade sig bli ett stort orosmoment under säsongen.

Den 11 november står Anja Pärson för första gången på startlinjen efter operationen – i världscuppremiären i finska Levi – och kör in på en tolfteplats.

Bara som tredje bästa svenska.

– Egentligen är jag inte orolig. Jag tycker ändå att jag fick de besked jag behövde, sa hon efteråt.

Då visste hon inte vad som väntade.

Den 2 december blev Anja trea i Lake Louises störtlopp och drygt två veckor senare trea i Val d’Isere – i samma disciplin – men som helhet kantades comebacken efter skadan av misslyckanden med Anja-mått mätt.

Under julen var hon dessutom febersjuk och den 28 december fick hon ett slag i storslalomen i österrikiska Semmering och skadade sitt nyopererade knä.

– Julen och dagarna efter Semmering var egentligen till för att försöka hinna ikapp med träningen, men det blev inte alls som vi tänkt oss, säger tränaren Mikael Junglind.

Hon repade sig snabbt, men resultaten uteblev och när hon åkte ur i Cortinas storslalom den 21 januari kunde hon konstatera att hon på 23 försök inte vunnit en enda världscupstävling och åkt ur hela åtta gånger.

Övertalad av pappa

– Jag kände mig inte tillfreds med utrustningen, jag hittade inte harmonin i åkningen. Visst, det blev jäkligt frustrerande, säger Anja Pärson i dag.

Pappa Anders övertalade Anja att strunta i tävlingarna i italienska San Sicario och istället åka hem till Sverige för att få ro och tid till att försöka hitta problemet med utrustningen.

Anja körde tre träningsdagar i Åre, sedan var hon hos storasyster Frida i Umeå över en helg och därefter åkte hon till Vemdalen för de sista förberedelserna inför VM på hemmaplan.

– I Umeå tog jag det lugnt, det behövde jag verkligen. Jag kunde till och med sova en stund på eftermiddagarna, vilket jag annars inte gör, säger Anja Pärson.

Under tiden som Anja tränade och kopplade av jobbade pappa Anders Pärson med utrustningen och det var han som till slut kom på att det var inställningen på pjäxorna som var fel.

Resten

är historia.

När Åre fick VM sa Anja Pärson att det skulle vara en dröm att få vinna på hemmaplan och när hon i går skar mållinjen strax efter klockan ett på eftermiddagen – och övriga konkurrenter inte lyckades rubba tiden – blev drömmen sann.

Anja Pärsons hemska säsong har redan ordnat upp sig och bara en tävling har avgjorts i Åre-VM.

Ja, ni förstår själva.

Läs allt om Anjas bragd: