MENTALA MÄSTAREN

”Hon har en förmåga att fokusera”

Foto: getty IMAGES
Efter en usel säsongsinledning utan en enda seger i världscupen lyckades Anja vända det negativa och ta ett VM-guld i går.
SPORTBLADET

När andra viker ner sig stiger Anja Pärson fram. Sportbladets siffror visar skiddrottningen är dubbelt så bra i OS och VM som hon är i världscupen.

– Hon är oerhört stark mentalt, säger idrottspsykologen Åke Fjällström.

– Jag vet inte vad jag ska säga.

Så har det låtit från Anja Pärson flera gånger under säsongen när hon försökt förklara ännu ett misslyckande i världscupen.

Där har det mesta gått emot henne. Men när VM i Åre äntligen startade så tog Anja direkt fram det som gör henne så unik. Vinnarskallen.

– Jag har pratat med Ylva Nowén som jag jobbat en del med och jag tror att huvudorsakenär att hon efter den här jobbiga säsongen fick komma hem till riktig snö och hitta glädjen i skidåkningen igen, att hon har fått vara nära vänner och familjen, säger Åke Fjällström.

Det är dock inte hela orsaken. Genom hela sin karriär har Anja Pärson visat upp en enastående förmåga att vara som bäst när det gäller.

Dubbelt så bra

Som Sportbladets statistik visar är Anja dubbelt så bra i VM och OS som i världscupen.

– För det första har hon givetvis de fysiska förutsättningarna. Men sedan har hon en förmåga att kunna fokusera väldigt tydligt på det hon vill göra. Det handlar om att kunna följa sin strategi och våga tro på den, säger Åke Fjällström.

Han tar ett exempel från en annan idrott, fotbollen.

– När du ska lägga en straff så gäller det att bestämma dig för var du ska sätta straffen. Då kommer fokuseringen. Det handlar om att förvandla en abstrakt bild till en konkret verklighet. Det är väldigt svårt att göra och det kräver en

god intellektuell förmåga.

Förväntningarna på Pärson har varit stora, men enligt Fjällström är det inget som stör Anja.

– Den press hon sätter på sig själv berörs inte av helsidor i tidningarna. Vissa kan läsa sig till ett mentalt underläge då de tar till sig av det som skrivs, men det som andra förväntar sig av Anja ligger så nära det hon förväntar sig av sig själv så det påverkas hon inte utav.

Läs allt om Anjas bragd: