Snabbare – med hjälp av damerna

Anja & Co ska göra Byggmark bättre även i fartdisciplinerna

1 av 2
SPORTBLADET

ÅRE

Jens Byggmark är världens hetaste slalom­åkare och nästa mål är att bli bra i alla fem discipliner.

Därför kan han komma att träna fart med klubbkompisen Anja Pärson nästa säsong.

– Att samköra med damerna är en modell vi tittar på, säger herrtränaren Fredrik Steinwall.

Jens Byggmark har slagit igenom med dunder och brak den här säsongen – i slalom – men han har större planer än så och redan nästa säsong hoppas han börja köra super G och störtlopp på allvar.

– Jag har snabbheten i mig och jag tror att jag i framtiden har en bra chans att lyckas även i fartdisciplinerna. Det krävs bara lite mer träning, säger Jens Byggmark till Sportbladet.

Problemet stavas resurser.

Svenska landslaget har inga pengar att köra fart på egen hand och därför finns det sällan möjlighet att träna störtlopp och super G.

– Vi har kört en del träningar tillsammans med Norge, men vi kan inte som Italien, Schweiz och Österrike ha ett helt eget fartlag. Det är ett stort problem, säger Fredrik Steinwall.

Resurskrävande

Damerna har mer fartresurser – och större erfarenhet – men är också beroende av hjälp utifrån.

– Att träna störtlopp är inte alls som att träna slalom. Det krävs mycket mer folk i backen. Man måste tänka på säkerheten och sedan ska man ju filma åken och analysera varje lite sväng efteråt, säger Fredrik Steinwall.

Efter VM kommer herr- och damlandslaget att se över hur man ska lösa fartfrågan till nästa säsong.

Unik satsning

– Vi ska undersöka om vi kan samköra träningen med damerna. Då skulle vi kunna ha allt i samma landslag i fortsättningen, säger Fredrik Steinwall.

Och fortsätter:

– Man kan dessutom dra nytta av varandra. Damerna har ju haft en fartsatsning under ett par år och det är bra. Sedan kan ju herrarna, som åker tuffare och snabbare, ge tjejerna inspiration i linjeval och annat. En sådan satsning skulle vara unik.

Så här ska Byggmark bli bra i alla fem disciplinerna