Anja Pärson – en vinnare från start

”Jag njuter av varenda sväng”

SPORTBLADET

Talangen, fysiken, rutinen – och uppväxten.

Där har ni några av förklaringarna bakom Anja Pärsons succé.

Det är naturligtvis svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör Anja Pärson till en så stor skidåkare. Men här är några egenskaper och faktorer som kan tjäna som förklaring:

Uppväxten i Tärnaby

Hon föddes den 25 april 1981 och snön blev snart bästa kompisen. Det dröjde inte länge förrän hon testade skidor. Här har grannarna hetat och heter Jens Byggmark, Stig Strand och Ingemar Stenmark och här har väl aldrig funnits någon som inte åkt skidor. Kunnandet och traditionen sitter i väggarna.

Pappan

Anders är tränaren och fingertoppskännaren och kan sin Anja. Hans idé att avbryta världscuptävlandet och i stället åka hem och koppla bort från skidåkningen och finna ro och harmoni före VM, är ett exempel på hur inkännande han kan läsa Anja Pärsons behov.

Talangen

Stig Strand såg henne åka första gången här hon var fem–sex år:

– Det var något alldeles speciellt. En unge som skilde sig från mängden.

Rutinen

Hon debuterade i landslaget som 16-åring och är nu enormt rutinerad. Hon har varit i hart när varenda tävlings- och träningspist som finns och har stött på alla former av snö och underlag. Inget är henne främmande numera.

Fysiken

Hon har en praktfysik och är utan tvivel en av de mest vältränade åkarna. Få vet hur många kilon hon tar i knälyft, mer än att det är många. Lårmuskelstyrkan är imponerande.

Psyket

Hon kan hantera anspänningsnivån. Det vill säga att hon är anspänd men avslappnad och inte rädd. Hon har förmågan att vända negativa tankar till positiva.

Hon har själv vittnat om snarstuckenhet och gnäll inför mästerskap. Hon blir sur om inte bilen går exakt på pricken när det är bestämt eller om exempelvis inte alla grejer i exakt ordning. När hon är på det humöret, är allt som det ska.

Beslutsamheten

Utmärkande för henne i fartgrenarna. När hon väl har besiktigat, kollat på videorullar, konfererat med tränare och valt linje, så håller hon den. Hon är expert på att dra ner rullgardinen runtomkring när det är dags. Hon kan le och snacka före start, men när hon kryper ihop i startkuren, går hon in i tunneln. Då finns bara åket och uppgiften framför henne, då handlar det bara om blå och röda portar.

Mästerskapsstyrkan

Hon är bäst när det gäller. Hon älskar publikhavet, de stora tävlingarna och de nervkittlande uppgifterna. Som den här säsongen – inte en seger, och så kommer hon till Åre och drämmer till med guld i första tävlingen. Och den andra.

Materialet:

Hon är supernoggrann, ett slags prinsessan på ärten i positiv bemärkelse. Om en halv millimeter på insidan av pjäxan slipats ner, så känner hon det i andra porten, och var det tillräckligt så vinner hon. Skulle den ha slipats ner en halv till, så åker hon kanske ut.

Klanen

Gänget bakom Anja Pärson är tajt, ett eget lag i landslaget. Här är tränarpappan Anders, alltiallon Micke Junglind, fystränare, massör och tekniker. Hon har en enorm uppbackning och när alla samverkande delar fungerar som de ska, är det en viktig faktor för guld.

Självförtroende

Med bra resultat, goda förberedelser och realistisk målsättning kommer självförtroende, och det är just de ingredienser som Anja Pärson har prickat in nu. Och när åkglädjen är tillbaka är det inte mycket som kan stoppa henne.

– Jag njuter av varenda sväng, som ett litet barn.

Sältoppen

Mer om Alpina VM:

TT