Guld till Anja Pärson

Vann sitt andra raka VM-guld i Åre

Foto: Scanpix
Flyger mot guld Anja Pärson utklassade de övriga i superkombinationen.
SPORTBLADET

Överlägsen i störtloppet.

En viss osäkerhet över slalomformen.

Men det räckte till seger i damernas superkombination för Anja Pärson.

– Det var bara att tuta och köra, säger hon.

När Anja kastade sig ut som 29:e åkare i slalomtävlingen visste hon att det räckte med att stå på benen för att ta sitt andra raka VM-guld i Åre.

Hennes första mästerskapsguld i kombination någonsin.

Och det sjätte VM-guldet totalt.

Pärson tog sig ner på tiden 1.57,69 och vann med 81 hundradelar före tvåan Julia Mancuso, USA och 85 hundradelar före trean Marlies Schild, Österrike.

– Jag visste att jag är snabbast i världen på den flacka delen, så jag kunde ta det lite lugnt ibland, säger Pärson till SVT om sitt guldåk i slalom.

Pärson erkände efteråt att hon hade en hel del fjärilar i magen inför avgörandet.

– Det var extremt nervöst, jag vågade nästa inte åka. Jag har haft svårt att hitta självförtroendet i slalom, säger hon till SVT.

”Extremt svårt underlag”

Anjas segertid i störtloppet, superkombinationens första del, blev 1.11,00 vilket innebar att hon hade en ledning på hela 86 hundradelar före amerikanskan Lindsey Kildow och ytterligare nio hundradelar före trean Julia Mancuso.

Den på förhand bästa slalomåkaren, Marlies Schild, Österrike, som vunnit fem av sex slalomtävlingar i världscupen denna säsong, låg på 10:e plats efter det första åket, nästan två sekunder efter Pärson.

Ett försprång som Pärson aldrig släppte.

– Det var en tuff bana, ett extremt svårt underlag, så taktiskt åkte jag smart, säger Pärson.

Marlies Schild gick visserligen i mål som etta totalt på tiden 1.58,54, men åkte lite för försiktigt för att på allvar kunna hota Pärson.

Janette Hargin slutade på 17:e plats och Jessica Lindell Vikarby på 21:a.

– Det var en skittråkig bana att åka. Man kom aldrig igång, det var bara en massa kombinationer, säger en besviken Hargin till SVT.

Sältoppen

Mer om Alpina VM: