Seger i störtloppet – då blir Anja historisk

Är storfavorit inför dagens tävling

SPORTBLADET

Anja Pärson kan i dag bli den första att ta VM-guld i alpinsportens alla fem discipliner.

Hon har tidigare tagit guld i slalom (2001), storslalom (2003 och 2005), super-G (2005 och 2007) och kombination (2007) och saknar endast ett VM-guld i störtlopp.

Mycket talar för att hon blir historisk. För det verkar som den enda som kan stoppa Anja Pärson i Åres störtlopp är hon själv. Så överlägsen har hon varit i träningsåken och i kombinationstävlingens störtlopp.

– Men ju mer man vinner desto mer press sätter man på sig – och då blir det svårare att lyckas igen. Jag ska försöka att inte tänka på att jag ska vinna utan att enbart gå ut och köra och göra mitt, säger Pärson inför dagens störtlopp.

– Det gäller att vara fullt koncentrerad, för man kan tappa så mycket i varje sväng. Så jag måste oroa mig lite för att behålla fokus.

Främsta konkurrenten är den österrikiska fartdrottningen Renate Götschl, som leder störtloppscupen i världscupen överlägset. Hon har åkt bra i genomåken i Åre och var trea i super-G i tisdags.

Amerikanskorna Lindsey Kildow och Julia Mancuso tillhör också favoritskaran bakom Pärson. De har tillsammans med Götschl dominerat i störtlopp i vinter. Och i VM kom Kildow tvåa i super-G och var näst snabbast i kombinationsstörtloppet. Mancuso kom sexa i super-G och hade tredje bästa tid i kombinationsstörtloppet.

Skrällen kan kanske Nike Bent ställa till med. Svenskan gjorde en miss i kombinationsstörtloppet, men var ändå fyra i mål.

– Jag tror stenhårt på Nike, säger svenske farttränaren Olle Danielsson.

12.30 startar damloppet. Dessförinnan, klockan 10.00, ska herrarna köra sitt störtlopp som blev uppskjutet från lördagen.

Svenskarnas chanser i störtloppet är kanske inte så stora. De är i alla fall inte favoriter utan tillhör högoddsarna. Patrik Järbyn, sjua i sista störtloppsträningen, hoppas få i ordning på sina skidor och pjäxor till sitt sista mästerskapslopp. Hans Olsson, som också kört bra på träningen, hoppas att han haft någon nytta av de fyra vintrar han tillbringat i Åres backar, när han gick på skidgymnasiet i Järpen.

Till favoritskaran hör amerikanen Bode Miller, som var snabbast i kombinationsstörtloppet. Schweizarna har lyckats bra i VM och två är störtloppsfavoriter. Didier Cuche har inte vunnit i störtlopp i vinter, men har varit på pallen i fyra av sju störtlopp. Marco Büchel var allra snabbast i fredagens genomåk, hela 74 hundradelar före österrikaren Fritz Strobl.

Veteranen Strobl, 34, som på lördagen gör sitt sista mästerskapsåk, visade i super-G att han trivs i Åre-hanget genom att då bli tvåa.

Hans landsman Michael Walchhofer hoppas kunna komma på pallen i sitt tredje VM-störtlopp i följd (guld 2003, brons 2005).

Störtlopp damer

Störtlopp herrar