GRÄT FÖR JÄRBYN

Anja: Jag vet hur han har kämpat

SPORTBLADET

ÅRE. Anja Pärson såg Patrik Järbyns bronsåk på tv.

Hon blev rörd.

– Jag började gråta, säger Anja.

GRATTIS Anja Pärson är VM:s drottning. Tredje guldet värmde, men hon hade samtidigt inga som helst problem att glädjas med bronsmedaljören Patrik Järbyn.Foto: SCANPIX

Anja Pärson höll själv på med de sista förberedelserna inför hennes eget störtlopp när Patrik Järbyn och övriga världseliten gjorde upp om herrarnas medaljer i VM.

– Jag hittade en tv på toppen och följde tävlingen där. Det var så otroligt stort att se Patrik åka. Han gjorde ett kanonåk och jag är så glad för hans skull, säger Anja Pärson.

När det stod klart att den 37-åriga veteranen tagit brons kunde inte Anja hålla tårarna tillbaka.

– Jag vet ju hur mycket Patrik har kämpat. Han har inte haft det lätt, men ändå går han in och gör ett sådant fantastiskt åk när det som bäst behövs, det är otroligt, säger Anja Pärson.

Perfektionist

Hon har tränat med Patrik Järbyn inför VM och sett hans längtan och fokusering inför hemmamästerskapet.

– Det har varit roligt att köra med honom. Han har kommit med en massa tips. Patrik är lite av en perfektionist och blir aldrig nöjd, säger Anja Pärson.

På grund av dimman blev herrtävlingen försenad vilket gjorde att damtävlingen drog igång nästan samtidigt som siste man åkt i mål.

Men Anja kunde inte slita sig från tv:n på Åreskutan.

– Samtidigt var det viktigt för Anja att se Patriks åk. Jag tror det gav henne otroligt mycket inspiration. Hon såg kanonladdad ut direkt efteråt, säger pappa Anders Pärson.

Förutsättningarna var enkla. Med en seger i störtloppet skulle Anja Pärson bli historisk. Ingen annan har tagit mästerskapsguld i alla discipliner.

– Jag blev så nervös på morgonen när jag såg molnen. Som alla vet är jag bäst när det är soligt ute, säger Anja Pärson.

Drömde om guld

Hon kände samtidigt pressen – från sig själv.

– Jag har inte direkt gått ut och sagt någon målsättning inför VM, men innerst inne drömde jag om att vinna guld i just störtlopp. Allt började nog när jag vann världscupsavslutningen här i fjol.

Anja hade en stor miss i slutet av åket och när hon gick i mål såg hon lite besviken ut.

– Jag trodde inte det skulle räcka, det var långt ifrån något perfekt åk. Men jag gav allt, jag tänkte faktiskt inte på att jag skulle leva i morgon, säger Anja Pärson och skrattar.

– Kraschar man så kraschar man, tillägger hon.

I går eftermiddag passade Anja Pärson på att fira lite extra i Sverige-huset. Hon var till och med upp på scen och sjöng rock.

– Det skulle vara coolt att vara rockstjärna, men jag har tyvärr inte rösten som krävs, säger Anja och skrattar.

Det behöver hon inte heller ha.

Att vara alpin stjärna räcker gott.

Järbyn vs. Anja

Patrik Thornéus