Hyllas av kollegan Olsson:

Patriks medalj är allra störst

SPORTBLADET

Fartåkaren Hans Olsson tycker att Patrik Järbyns brons i störtlopp smäller högre än Anja Pärsons guld i samma disciplin.

– Jag tycker det. Konkurrensen bland herrarna är mycket större, säger han.

Hans Olsson och Patrik Järbyn har inte alltid dragit jämnt i landslaget, men efter 37-åringens bronsmedalj i störtloppet kan inte den betydligt yngre Olsson låta bli att hylla den svenske veteranen.

– Jag tror inte folk riktigt förstår hur stort det här är. Det är svårt att hitta en bra jämförelse, men det här är nog lika fantastiskt som om vi i dag fick en tredjeplats i ett formel 1-lopp, säger Hans Olsson till Sportbladet.

”Hur stort som helst”

Han poängterar att han även är imponerad av Anja Pärsons guld, men konstaterar samtidigt att konkurrensen på herrsidan är mördande.

– Alla var på plats i dag, alla. Att sedan Patrik går och gör det här är hur stort som helst, säger Hans Olsson.

Han konstaterar att Sverige inte är i närheten av att ha lika bra förutsättningar som till exempel österrikarna, som inte fick en enda åkare på pallen i störtloppet.

– Där bestämmer man redan på dagis vilken gren barnen ska satsa på när de blir äldre. Så är det. Det finns enorma resurser och massor av bra åkare, säger Hans Olsson.

Patrik vill inte jämföra

Han skräder inte orden och fortsätter:

– Frågar ni mig så är det här en av de största dagarna i svensk idrott. Så stort är störtlopp, tycker jag.

Patrik Järbyn vill själv inte jämföra hans brons och Anja Pärsons guld.

– Jag tycker det är onödigt. Tjejer ska jämföras med tjejer och killar med killar, säger han utan att utveckla resonemanget vidare.

Ett guld till Anja.

Ett brons till Patrik.

Det är i alla fall två resultat som inger respekt – i hela skidvärlden.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM