Svenska berg inget hinder för fartsatsning

SPORTBLADET

Åre

Sverige är genom Anja Pärsons guld och Patrik Järbyns brons i VM just nu bäst i världen i störtlopp.

Att en tjej från Tärnaby och en kille från Borås lyckas i alpländernas paradgren visar att:

- Sverige har lika goda förutsättningar att lyckas i fartgrenarna som alla andra nationer, säger Järbyn.

I alla tider har det hävdats att Sverige inte kan lyckas i de alpina fartgrenarna för att vi inte har några störtloppsbackar av rang, förutom Åres VM-backar. Att vi heller inte har traditionen eftersom Stenmarks efterföljare ville göra som han - och tävla i slalom och storslalom - har också varit skäl nog för att inte satsa på fartåkning.

Men då och då har svenska fartåkare glimrat till. Lars-Börje "Bulan" Eriksson tog OS-brons i super-G 1988. Och Pernilla Wiberg vann både i super-G och störtlopp i världscupen och har mästerskapsmedaljer i bägge fartgrenarna.

Och Patrik Järbyn tog VM-silver 1996 och nu störtloppsbrons i Åre.

Har inte samma bredd

Lägg därtill Anja Pärsons framgångar med OS- och VM-medaljer i bägge fartgrenarna.

- Vi är med och slåss i toppen i fart, men vi har inte samma bredd som många andra länder, säger landslagschefen Johan Monsén.

- Att tävla i fart kräver andra resurser än teknikgrenarna.

På damsidan finns farttraditionen sedan Pernilla Wibergs glansdagar på 1990-talet, och man har ett fartlag att bygga på med Anja Pärson, Nike Bent och Jessica Lindell Vikarby i spetsen.

På herrsidan kan Järbyns VM-brons bana vägen för en förbättrad fartsatsning.

- Vi måste sätta mer fokus på fartgrenarna nu. Kanske åka till Chile och träna i sommar, säger farttränaren Florian Winkler.

Kan ge nya pengar

Monsén kan inte lova mer pengar till en fartsatsning, eftersom det kräver stora ekonomiska resurser.

- Men flera av våra sponsorskontrakt ska omförhandlas, så jag hoppas att framgångarna kommer att synas i budgeten, säger Monsén.

- Våra alpina landslag rankas topp-tre hos svenska folket. Jag hoppas därför att fler sponsorer vill vara associerade med oss.

Patrik Järbyn anser att Sverige kan bli lika bra i de alpina fartgrenarna som alpländerna, även om backarna är korta.

- Har man inga långa backar får man träna segment - träna hopp för sig och träna högfartssvängar för sig exempelvis. Det kräver varken stora resurser eller pengar. Har en åkare bara viljan, så går det, säger han.

Ingela Ahlberg/TT