”Jag har kapaciteten”

Anna Ottosson vill utmana Anja

SPORTBLADET

Alla snackar om Anja.

Utom Anna - som snackar om Anna.

- Jag vet att jag har kapaciteten, att jag kan vara med och fajtas om en medalj. Helst vill jag ju ha den gulaste, säger Anna Ottosson, 30.

Vid 16-tiden på tisdagen avgörs storslalom i VM.

För Anna Ottosson - som funnits med elva säsonger i världscupcirkusen - är det sista chansen att ta en medalj i ett stort mästerskap eftersom hon slutar efter den här säsongen.

Bronset i OS i Turin gav mersmak.

– Jag tror att jag har blivit en mästerskapsåkare på gamla dagar, säger Ottosson till TT.

Storslalom är Ottossons främsta gren och det var i storslalom som hon tog brons i OS i fjol. I vinter har hon en sjätteplats som bäst i världscupen, men hoppas att den senaste veckans träning i Vemdalen tillsammans med de andra storslalom- och slalomtjejerna ska ha vässat formen ytterligare.

– Vi kunde inte ha fått bättre träning – det var tipp-topp. Vi har också tränat med finskorna och med de amerikanska och svenska killarna. Så vi är väl förberedda.

Ottosson är uppvuxen i Årebackarna och minns inte hur gammal hon var när hon första gången tävlade i Åre.

– Första gången i världscupen var i alla fall 1994. Det känns väldigt speciellt att få tävla i VM på hemmaplan. Det känns kul att familjen och många vänner kommer och tittar.

I mitten av mars tar hon av sig tävlingspjäxorna för sista gången. Då väntar en C-uppsats i företagsekonomi på att bli skriven.

– Sedan vet jag inte vad jag ska göra. Jag vill testa lite olika saker, jag har ju aldrig jobbat förut. Och så vill jag prova på andra saker och resa lite privat.

– Det kommer säkert att kännas vemodigt att sluta och jag kommer säkert att sakna skidåkningen eftersom det i alla fall var något som jag var bra på.

I tisdagens storslalomtävling får Ottosson sällskap av Anja Pärson, Therese Borssén, Jessica Lindell Vikarby och den främsta svenskan i storslalom i vinter – Maria Pietilä-Holmner.

– Femteplatsen i världscupen i vinter visar vad jag kan. Och i dag fick jag ytterligare några bitar på plats för att kunna åka fort. Jag åkte riktigt bra. Så jag siktar på medalj, säger Pietilä-Holmner.

Emil Karlsson, TT