Olsson tar in på Byggmark

Freestylestjärnan bara sekunden efter i träningsåk i Tärnaby

Foto: Foto: Jörgen dan Isacsson
Med flickvännerna Frida Eriksson och Olivia Rehn.
SPORTBLADET

– Jag skrattar hela vägen till banken, sa Jens Byggmark efter vadet.

I går fastnade skrattet i halsen.

Jon Olsson var en sekund efter det alpina stjärnskottet och visade att Byggmark kan få vittja börsen.

Det var efter en diskussion i somras som de båda vännerna skakade i hand – Jon Olsson, en av världens absolut främsta freestyleåkare, och Jens Byggmark, den kanske snabbast stigande stjärnan på den alpina himlen.

När Sportbladet talade med Byggmark tidigare i höstas var han säker på att vinna vadet.

– Han (Jon Olsson) är rolig. Han tror att det är så lätt. Han inser inte att vissa saker är omöjliga. Han har ju grym skidkänsla, men jag tror att han är lite svag i låren för att köra alpint, sa han då.

Men i går – på nyårsaftonens morgon – flögs Byggmark och Olsson till Tärnaby med helikopter där Jens pappa Uno hade specialstakat en storslalombana.

”Hans hemmabacke”

Tre åk vardera senare fick Jens revidera sin ”skratta hela vägen till banken”-uppfattning.

Alpinspecialisten klockades i sista åket på 33.09 – Jon Olsson bara en sekund efter.

– Är jag bara en sekund efter Jens så är det bra men blir det mer är det dåligt. Blir det sen en halv sekund så är det riktigt bra. Men sen får vi inte glömma att det här är hans hemmabacke, skrattar Olsson.

Uno Byggmark, bland annat tränare på Tärnaby skidhem:

– Om Jon lägger manken till så kan han mycket väl ha chans att ta sig till OS år 2014. Han var ju riktigt duktig som junior innan han satsade på friåkning. Men idag hade han taskig tajming med rörelserna och lite problem med linjevalet.

”Det är bara roligt”

Jon Olsson har dock tid att fila på detaljer och han har det i blodet. Hans bror är landslagets Hans Olsson och innan karriären tog en ny riktning var han självskriven i det alpina juniorlandslaget.

Så vad säger Jens Byggmark nu?

– Det är bara roligt om han blir duktigare, så får jag slå någon som är bra. Och ju duktigare han blir desto bättre sparringpartner får jag.

Inte riktigt lika säker, inte riktigt samma attityd – han vet ju att Jon Olsson har sex år på sig.

FAKTA

Vadslagningen som får slalomstjärnan att svettas:

Vad: ett vad. Vilka: Jon Olsson och Jens Byggmark. Hur: Tar sig Jon Olsson till OS 2014 vinner han, annars Byggmark. 50 000 kronor ligger i potten. När: Handskakningen skedde i somras, men Jon Olsson har som sagt sex år på sig. Var: Om Olsson tar sig dit så står ryska Sotji som värd för OS 2014. Varför: Varför inte?

Så gick det i går:

åk 1 – Jon: 34,18 // Jens åkte ur

åk 2 – Jon: 34,22 // Jens 33,43

åk 3 – Jon: 34.09 // Jens 33,09

Namn: Jon Olsson. Ålder: 25 år. Bor: Monaco. Gren: Freestyle. Meriter: J-VM-guld, slalom 1999. Silver och guld i X-games.

Namn: Jens Byggmark. Ålder: 22 år. Bor: Innsbruck. Gren: Slalom/storslalom. Meriter: Två världscupsegrar i slalom. Kitzbühel 27 & 28 januari.

Johan Linderstam, Jörgen Dan Isacsson

ARTIKELN HANDLAR OM