”Jag satsade absolut allt”

Jens Byggmark på slalompallen efter vild satsning

BLÅGUL SLALOMTRIUMF Jens Byggmark gör tummen upp efter lördagens andraplats. Vann gjorde fransmannen Grange (t.h).
SPORTBLADET

Stockholm (TT) Tvåa för andra gången i vinter – då ser Jens Byggmark fram mot säsongens första seger.

– Kitzbühel och Schladming är mina tävlingar, sade Byggmark i mobilen till TT efter andraplatsen i Wengens världscupslalom på lördagen.

Förra vinterns svenska slalombomb väntar ännu på sin första världscupseger i vinter och sin tredje totalt.

Tärnabysonen har i vinter fått leta efter samma finfina form som han visade upp under genombrottssäsongen. Det var under de sista dagarna i januari 2007 som den var som mest hysterisk. Två segrar på två dagar i klassiska Kitzbühel följdes upp med en andraplats i Schladming.

Kanske är något liknande på gång nu.

”Lite överraskande”

– Jag börjar tro att toppformen närmar sig, sade han efter lördagens kvitto. Jag måste tro det, det är ju ”mina” tävlingar som väntar, Kitzbühel och Schladming.

– Nu är jag glad så länge jag är på podiet, men lite överraskande var det att jag kom tvåa. Formen har inte varit så superbra tidigare i vinter.

Trots en miss i första åket kom Byggmark i mål som trea bakom fransmannen Jean-Baptiste Grange och österrikaren Mario Matt.

Grange – en formraket

Byggmark var en av få toppåkare som stod på benen i den svårtacklade pisten i snöyran i andra åket. Grange kunde han inte gör något åt. Grange gjorde som Byggmark förra året, tog sin andra seger på lika många dagar, och blev den förste sedan Jean-Claude Killy 1967 att vinna båda tävlingarna i den schweiziska skidorten.

Denna januaris formraket var hela 80 hundradelar före Byggmark, som klarade andraplatsen med nio hundradelars marginal till amerikanen Ted Ligety, som körde upp sig från 17:e till tredje plats i andra åket.

Mario Matt, världscupledande österrikaren Benjamin Raich, fyra efter första åket, och finländaren Kalle Palander, förstaåksfemma, körde alla ur.

– Det var svårt, sade Byggmark. Det är mest sikten som är problem när det snöar så här, glasögonen immar igen.

– Men man måste köra fullt och jag satsade absolut allt.

Fem svenskar fullföljde

Även André Myhrer svarade för ett inspirerat andraåk och avancerade från tolfte till fjärde plats.

Markus Larsson låg sjua efter första åket, men tillhörde uråkningsoffren och körde ur då han låg i klar ledning efter mellantiden i andra åket.

Fem svenskar fullföljde. Mattias Hargin kom på 14:e plats, Oscar Andersson blev 21:a och Anton Lahdenperä 22:a. För den 22-årige stockholmaren Hargin var det den främsta världscupframgången hittills. Han har två 20:e-platser som bäst tidigare.

FAKTA

Resultat vc-slalom för herrar i Wengen

1. J-P Grange, Frankrike 1:34.81

2. Jens Byggmark, Sverige +0.80

3. Ted Ligety, USA +0.89

4. Andre Myhrer, Sverige +1.39

5. Bode Miller, USA +1.44

--------------------------------------------

14. Mattias Hargin, Sverige +2.16

21. Oscar Andersson, Sverige +2.41

22. Anton Lahdenperä, Sverige +2.89

TT