Anja slutade på sjätteplats

Kunde inte utmana om segern i OS-backen

Foto: SVT
Anja vurpade efter målgång.
SPORTBLADET

Anja Pärson satsade fullt för att ta värdefulla världscup-poäng i störtloppstävlingen i OS-backen i Whistler Mountains.

Men i mål blev hon bara femma – och slutade sexa.

– Jag gläds åt sjätteplatsen, sa Anja efter loppet.

En sjunde- respektive fjärdeplats på träningarna lovade gott inför dagens lopp. Det skulle kunnat bli riktigt bra i backen som det kommer att köras i under Vancouver-OS 2010.

Det blev – sådär.

Femma i mål

Vid första mellantiden låg Anja nio hundradelar efter, på en åttondeplats. Vid andra mellantiden hade avståndet växt till 23 hundradelar efter och vid tredje såg det likadant ut.

I mål var hon femma, 43 hundradelar efter täten. Satsningen bar inte längre än in i skyddsräcket i målfångan, där Anja körde in i räcket lite vårdslöst. Det såg otäckt ut, men Anja reste sig och borstade bort snön.

– Som tur var hade jag ingen hög fart och klarade mig oskadd, sa Anja till TT.

Petades ner

För Anja som varvat uråkningar med topplaceringar innebär sjätteplatsen trots allt värdefulla poäng.

– Alla som kör fyra grenar vet hur tufft det är. Dessutom har den här långa resan satt sina spår. Nu blir lördagen jättelugn med mycket vila. Jag gläds i alla fall åt sjätteplatsen, det var tight i dag, sa Anja till TT.

Nike Bent, som startade tolv åkare senare, kämpar fortfarande för att hitta formen. Hon tog sig inte ens in på poängplats utan gick in på en 31:a plats, nästan fyra sekunder efter täten. Hon rasade för övrigt in i skyddsstängslet på samma sätt som Anja Pärson – fast med huvudet före. Nike Bent hjälptes upp på benen av Anja.

– Anja Pärson mår bra. Nike måste sys i ena knät, hon har ett ganska djupt jack och blöder, sa landslagstränaren Mikael Junglind till TT efter om de båda svenskornas målgångsvurpor.

Jessica Lindell-Vikarby fick starta i kraftigt snöfall. Hon gick i mål på trettionde plats, vilket i det läget innebar en poäng.

Nadia Styger, Schweiz, vann tävlingen före Lindsey Vonn och Julia Mancuso, USA.