Anjas vapen: Pappa Pärsons knäprotes

”Knäbytet är det bästa jag har gjort”

1 av 2 | Foto: Foto: peter wixtröm
mjuk Anders Pärson har fått en helt ny rörlighet – i såväl backen som på marken – i och med knäprotesen som opererades in i början på februari.
SPORTBLADET

FOLGEFONNA. Anders Pärson glider ned för backen med ett stort leende på läpparna.

Smärtan är nästan borta.

– Knäbytet är det bästa jag har gjort, säger han till Sportbladet.

Som den norrlänning han är har han sällan klagat, men de senaste åren har han knappt kunnat gå i trappor.

– Det har gjort så ont så ont, men samtidigt har jag ju haft ett jobb att sköta. En operation kräver lång rehabilitering och det har jag helt enkelt inte haft tid med förrän nu, säger Anders Pärson.

Varje morgon har han klivit upp i ottan, satt sig i liften och åkt upp till toppen. Sedan har han åkt skidor hela dagen – med ett högerknä som varit totalt sönderslitet.

– Det har nog påverkat mig både fysiskt och mentalt. Vi har länge pratat om att göra ett knäbyte, men det har liksom hela tiden skjutits på framtiden, säger Anders Pärson.

Men i början på februari gjorde idrottsläkaren Kalle Eriksson ingreppet i Stockholm. Han ersatte Anders svårt sargade högerknä med en protes.

– Klart att det var lite nervöst. Jag åker skidor varje dag, har ju det som jobb, och då måste kroppen hålla ihop. Samtidigt gav jag mig fan på att jag skulle tillbaka till backen, säger Anders Pärson.

”Enda utvägen”

Tränaransvaret för Anja lämnade han tillfälligt över till tidigare landslagsåkaren Johan Wallner.

– Det var en förutsättning att vi skulle hitta en bra ersättare. Annars kunde jag ju inte bli sjukskriven. Johan var det första namnet som dök upp och jag är glad att han tog mitt jobb, säger Anders Pärson.

Han fick aldrig några garantier, men oddsen var onekligen på hans sida.

– Sämre kunde det ju inte bli. På slutet kunde jag knappt sova på grund av all värk. Nej, det här var enda utvägen, säger han bestämt.

I mitten av april stod han på skidor igen efter en rekordsnabb rehabiliteringsperiod.

Många skakade på huvudet.

– Jag hade ett sådant sug att komma tillbaka, så jag kunde inte vänta. I början tog jag det försiktigt och det gör jag fortfarande, säger Anders Pärson.

När Sportbladet besöker träningslägret i norska Folgefonna rör han sig – till synes – obehindrat i backen.

– Det är inga problem. Efter en dag i pisten känns knät lite ömt, men det är tydligen bara som det ska vara. I vilket fall som helst är det mycket, mycket bättre än förut.

Bästa någonsin

Anders Pärson ser fram emot en ny säsong med dottern Anja och för första gången på länge blir det utan fruktan.

– Nu kan jag delta i träningen på ett helt annat sätt. Jag kan koncentrera mig på det jag ska göra i backen. Att operera knät är det bästa beslut jag fattat. Någonsin.

För familjen Pärson är det en annorlunda säsong som står för dörren. Förra vintern hade Anja stora problem i teknikgrenarna och nu läggs grunden för en ny teknik och – förhoppningsvis – nya framgångar.

– Vi tror på det vi gör. Annars hade nog både jag och Anja tittat på någonting annat, spännande, att göra i fortsättningen, säger Anders Pärson.

Han skrattar gott.

Anders Pärson är lyckligare än på många herrans år.

FAKTA

Protesen som räddar säsongen

I februari i år fick Anders Pärson en knäprotes som ersatte hans svårt sargade högerknä.

I mitten av april var han efter en rekordsnabb rehabilitering tillbaks i skidbacken.

ARTIKELN HANDLAR OM