Byggmark het hela vintern

Vill hitta jämnheten över hela säsongen

SPORTBLADET

VM väger tungt i den alpina vinterns vågskål.

Men för Jens Byggmark är hela säsongen målet.

– Får man till det i början på säsongen så håller det ofta hela vintern, säger han.

Efter en störningsfri träningssommar med bland annat tre veckor i Nya Zeeland är Jens Byggmark redo för sin tredje fulla världscupsäsong, som har VM i Val d'Isère som höjdpunkt. Men Byggmark vill vara på topp direkt.

– Jag försöker inte göra någonting för att toppa min form just till VM, för jag vill hålla hela säsongen. Jag vill inte tänka att jag just ett speciellt datum ska åka min bästa skidåkning.

Den traditionella premiären i Sölden avverkas flera veckor innan världscupen drar i gång på allvar. Med en förväntansfull Jens Byggmark.

– Sölden kommer in i lägerperioden. Men det är bra att man får en tävling. Hur det än går hinner man smälta den innan man verkligen ska vara på tå.

Byggmark slog igenom på rätt ställe. Första världscupsegern kom för två vintrar sedan – i klassiska Kitzbühel. Och följdes upp med en till dagen efter.

– Det var fantastiskt. Jag hoppas få uppleva många sådana tillfällen, men det blir svårt att uppnå samma glädje som den gången.

Förra vintern inskränktes framgångarna till tre pallplatser. Och han kom bara i mål i fyra av elva slalomtävlingar. Kanske en reaktion på succégenombrottet vintern innan.

– Jag hatar att höra det, men det är ju så.

– Förra säsongen var både bu och bä. Jag är otroligt nöjd med att jag tog tre pallplatser, det är faktiskt grymt. Men jag fick mycket motgångar också, jag körde ur en hel del.

– Jag hade jobbigt både med tekniken och utrustningen. Hela tiden var det en kamp.

Inför den här säsongen är förväntan stor.

– Jag är alltid optimistisk och det känns mycket bättre nu. Jag är mer taggad nu än jag var inför förra säsongen, sugen på att åka skidor.

Och Tärnabys senaste stjärnexport hoppas på framgång redan i världscuppremiären, trots att det handlar om storslalom där. För Byggmark vill inte se sig som slalomspecialist.

– Målet är att bli lika bra i båda stilarna. Jag tränar 50–50 i slalom-storslalom ungefär.

– Satsningen på storslalom är lika stor som på slalom. Det har den alltid varit. Att jag har varit och är bättre i slalom beror mycket på var man kommer ifrån. Taggningen har varit så hård på slalom i svenska laget. Backarna har passat bättre också. Men ju mer man är ute desto mer får man åka i storslalombackar också. Jag hoppas utvecklingen ligger lite senare där. Det kan vara lite för kaxigt att säga att jag ska vinna i storslalom den här säsongen. Jag är bättre i slalom fortfarande, absolut.

Förutom tung grundträning har Jens Byggmark ägnat mycket tid under sommaren åt flyttningen från Innsbruck till Monaco, där redan flera lagkompisar bor.

Och där en förebild bodde.

– Jag bor i en skrapa precis bredvid där Stenmark bodde. Det har varit jättekul att flytta dit. Jag älskar verkligen stället, det är helt underbart.

– Och jag har köpt en Audi R8. Men jag har inte varit på kasinot än!

FAKTA

Jens Byggmark

Född: den 22 augusti 1985.

Bor: I Monaco. Född i Örebro, uppvuxen i Tärnaby.

Klubb: Tärna IK Fjällvinden.

Familj: Föräldrar Karin och Uno, storebror Jon.

Främsta meriter: Slalom: Två segrar i världscupen (Kitzbühel 2007), fyra andraplatser.

Favoritidrottsminne: ”Muséet i Tärnaby, där kunde man kolla på filmer om de gamla gubbarna, Stenmark och Strand och dom.”

Favoritresmål: ”Det får bli Tärnaby, det är så sällan man kommer dit nuförtiden.” (TT)