Reglerna stoppar Byggmark

SPORTBLADET

En skadad Markus Larsson petar Jens Byggmark från VM-slalomen.

Landslagsledningen är bakbunden och tvingas välja Larsson på grund av sitt eget regelverk.

– Vi har inget val, säger förbundskapten Thomas Stauffer till Sportbladet.

Foto: Foto: AP
Jens Byggmark har haft en tuff säsong.

Jens Byggmark körde ur i gårdagens slalomtävling i tyska Garmisch-Partenkirchen – hans sjätte raka uråkning den här säsongen.

Därefter fick han det trista beskedet att han inte får plats i den svenska slalomlaget bakom givna André Myhrer, Mattias Hargin och Johan Brolenius under VM i Val d’Isère som inleds på tisdag. Byggmark får nöja sig med att vara reserv. Den fjärde och sista ordinarie platsen går i stället till Markus Larsson, trots att han inte stått på ett par skidor sen den allvarliga störtloppskraschen i Wengen för snart fyra veckor sedan.

”Platsen är hans”

– Det stämmer, Markus är fortfarande skadad och det är inte säkert att han kan åka men kan han det är platsen hans, säger alpina landslagets förbundskapten Thomas Stauffer.

Anledningen är enkel.

För att ta en plats i laget krävs att man hamnat bland de 15 bästa i ett av säsongens världscuplopp minst två gånger, eller bland de åtta bästa minst en gång.

Detta är det svenska förbundets eget regelverk som nu bakbinder landslagsledningen.

– Det handlar inte om några internationella krav utan om våra egna regler som vi satt upp tillsammans med förbundet. Jens har

inte klarat kriterierna utan har en tiondeplats som bäst. Markus har däremot klarat kriterierna så han är garanterad platsen. Det handlar bara om reglerna, vi har inget val, säger Thomas Stauffer.

Två dagar på sig

Jens Byggmark kommer att finnas med när slalomlaget träffas i Reiteralm på fredag. Markus Larsson har fram till den 13 februari på sig att bestämma sig för om han kan köra VM-slalomen två dagar senare.

– Så är det i alla discipliner, det definitiva laget tas ut två dagar före tävling, säger Thomas Stauffer.

FAKTA

Alpina landslagets krav för en VM-plats

Två världscuplopp bland de 15 bästa, eller

Ett världscuplopp bland de 8 bästa

Om fler än fyra åkare klarat kriterierna detaljstuderas resultaten för att avgöra vem som får platsen.