Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Nu kan jag se mig som en vinnare”

slagit igenom § De senaste veckorna har Jessica Lindell-Vikarby fått sitt stora genombrott och nu satsar hon på medalj i VM.   slagit igenom § De senaste veckorna har Jessica Lindell-Vikarby fått sitt stora genombrott och nu satsar hon på medalj i VM. FOTO: BILDBYRÅN

VAL D’ISÉRE. Skulle presskonferesen inför VM varit för en dryg vecka sedan hade

Jessica Lindell Vikarby, 24, fått ett par pliktskyldiga frågor – högst. Nu står hon sida vid sida med kompisen Anja Pärson och håller hov för världspressen.

– Jag har inte förändrats som person, men alla andra verkar ha gjort det, säger hon och skrattar.

Det har varit några omtumlande dagar för Jessica Lindell Vikarby. För en dryg vecka sedan – den 26 januari – vann hon super G-tävlingen i Cortina och i helgen följde hon upp den placeringen med att bli trea i Garmisch-Partenkirchens super G.

I dag ställer hon sig på startlinjen i VM – i samma disciplin – som en av favoriterna.

– Klart att det varit en speciell vecka, men samtidigt har jag sedan säsongen började haft som mål att ta medalj i VM. Den saken har inte förändrats, säger Jessica Lindell Vikarby.

Tredjeplatsen viktigare

Hon tycker att segern var viktig, men att tredjeplatsen var ännu viktigare.

– Att vinna är så klart svårt, men man kan ha en massa tur också. Nu har jag bevisat för mig själv att tävlingen i Cortina inte bara var en tillfällig lyckträff, säger Jessica Lindell Vikarby.

Hon verkar inte besväras av uppmärksamheten. Tvärtom. Världsvant hanterar hon alla frågor som svenska, finska och norska journalister bombarderar henne med.

Alltid med ett stort leende på läpparna.

– Jag är sådan här och har alltid varit. Skillnaden är att jag nu får fler frågor från journalister – och oftare.

De senaste åren har Jessica Lindell Vikarbys formkurva pekat nedåt. Jättetalangen spåddes en lysande karriär, men länge såg den ut att rinna ut i sanden.

Till slut satte hon ned foten.

– Jag insåg att jag var tvungen att göra någonting, så jag tog hjälp av en speciell fystränare och en mental coach, säger Lindell Vikarby.

Och fortsätter:

– Den mentala biten har varit viktig. När jag var yngre körde jag bara på, utan att tänka, men när man blir äldre börjar man fundera och det handlar om att reda upp alla frågor man har. Nu kan jag till exempel se mig som en vinnare, det kunde jag inte tidigare.

”Tagit lite tid”

Anja Pärson säger sig alltid ha sett Lindell Vikarby som en framtida vinnare.

– Men det har tagit lite tid för henne att mogna. Tidigare kunde hon åka ett störtlopp och samtidigt sjunga… Nu har hon fått mer fokus och det märks inte minst när hon har åkt dåligt en tävling. Då är hon otålig och vill ha revansch direkt, säger Anja Pärson.

Just Anja har varit en viktig pusselbit i Jessica Lindell Vikarbys förvandling.

– Att ha henne i ett lag är otroligt viktigt. Hon är ju bäst och jag får varje dag mäta mig med henne. Så klart att det är in­spirerande och lärorikt, säger hon.

Och Anja tillägger:

– För mig är Jessicas framgångar det bästa som kunde hända. Nu sporrar vi varandra dagligen.

Jessica Lindell Vikarby stannar kvar länge och alla journalister får allt och lite till. I dag ställer hon sig på startlinjen i sin hittills viktigaste tävling, men det verkar inte bekymra Huddinge- tjejen.

I alla fall ser det inte så ut.

– Jag är trygg i min åkning, så därför är jag lugn. Det är VM, visst, men jag vet att jag kan och det ska jag visa, säger Jessica Lindell Vikarby.

Exklusivt – vinn Jessicas VM-teckning

Lindell-Vikarby om teckningen:

”Det är VM och alla är glada. Och så ska man givetvis ha med en svensk flagga så man känner sig hemma.”

Sportbladet lottar ut teckningen. Mejla till [email protected] så kan den bli din.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet