Valde bort träning i VM-backen

Sverige ställde in träningsläger i Val d’Isère

1 av 2 | Foto: AFP
Dimma och Anja Pärsson brukar inte vara en bra kombination. Det var det inte i går heller. Svenskan körde ur i VM-premiären.
SPORTBLADET

VAL D’ISÉRE. Både ettan Lindsey Vonn och tvåan Marie Marchand-Arvier har tränat i den fruktade VM-backen i Val d’Isère.

I dag kan Sportbladet avslöja att ett inställt träningsläger ligger bakom att inte svenska tjejerna fått samma chans.

– Det är lätt att vara efterklok, säger tränaren Anders Pärson med en suck.

Damernas backe i Val d’Isère är ny och i måndags fick Anja Pärson, Jessica Lindell Vikarby och Frida Hansdotter åka i den för första gången – under en timme.

Efteråt var de något konfunderade:

– Den är väldigt tuff och krävande. Annorlunda, sa Anja Pärson.

– Det tog tre åk att över huvud taget hitta ner ordentligt, fortsatte Lindell Vikarby.

”Måste ha provåkt”

I går – efter tävlingen – sa både amerikanskan Lindsey Vonn och fransyskan Marie Marchand-Arvier att det var nödvändigt att ha kört backen tidigare.

– Jag visste att den skulle vara svår och jag visste också att det var ett absolut måste att ha provåkt den innan. Därför åkte jag hit i våras för att testa den, säger Lindsey Vonn.

Och fortsätter:

– Det blev bara två åk, men jag fick känna på snön och se hur terrängen var. I sommar har jag kunnat visualisera åk efter åk i backen. Utan den resan tror jag att jag inte stått här i dag.

Även Marie Marchand-Arvier tackar sina tidigare träningsåk för medaljen.

– Jag hade inte tagit silver om jag inte varit här tidigare. Det är jag rätt säker på.

Varken Anja Pärson eller Jessica Lindell Vikarby vill skylla sina misslyckanden på backen, men konstaterar att det var en högst speciell super G-bana.

– Att inte ha åkt i backen innan kan både vara positivt och negativt. Det positiva är att man inte har någon respekt för backen. Det negativa är så klart att man inte känner den, säger Anja Pärson.

I våras var det tänk att Anja Pärson & co skulle ta en sväng förbi Val d’Isère, men det blev aldrig någon Frankrike-resa.

Den blev inställd.

– Vi hade inplanerat ett läger i Val d’Isère, men det blev dåligt väder och franska mästerskapen, som gick just då, tvingades senarelägga tävlingarna. Till slut kunde vi inte vänta längre, säger Anders Pärson.

Och fortsätter:

– Så vi åkte hem istället och om det kan man säga vad man vill. Men i bland blir det inte som man tänkt sig.

”Lätt vara efterklok”

Anders Pärson vill inte dra allt för stora växlar av Vonns och Marchand-Arvier snack om att det var kunskapen om backen som blev avgörande.

– Det är lätt att stå där och säga så när man tar medalj. Men, men, det är lätt att vara efterklok. Nu gjorde vi på ett sätt och gjort är gjort. Det är bara att ta nya tag, säger Anders Pärson.

I dag börjar träningsåken inför störtloppet och då får Anja&co en ny chans att bekanta sig med backen i Val d’Isère.