Sågar VM:s arrangörer

Lindell Vikarby kritisk till organisationen: Inte riktigt kunniga

1 av 3 | Foto: Casper hedberg
Jessica Lindell Vikarby landade på Arlanda i går. I dag väntas hon få besked om hur svår skadan är.
SPORTBLADET

I dag får Jessica Lindell Vikarby svar på hur svår hennes skada är.

Och 24-åringen riktar kritik mot både arrangör och sjukvårdspersonal.

– De hade inte ens en vanlig dauerbinda, säger hon.

I går klockan 15.05, ett dygn efter kraschen, landade Jessica Lindell Vikarby på Arlanda.

40 minuter senare fördes hon ut i en rullstol och in i en taxi som körde henne direkt till Sophiahemmet för magnetröntgen.

– Det känns tråkigt att det är som det är. Jag vet inte om man kan lägga all skuld på arrangörerna men det var inte optimala förutsättningar för att inte skada sig, sa Lindell Vikarby till Sportbladet på Arlanda.

Borta ett halvår

Två timmar senare på Sophiahemmet har Lindell Vikarby genomgått sin magnetröntgen. Svaret på hur illa knäskadan är kommer i dag. Men med största sannolikhet rör det sig om ett avslitet korsband och ett uttöjt ledband.

– Det är tungt att säsongen är över men karriären är absolut inte över. Jag kommer att ge järnet för att komma tillbaka ännu starkare, säger Lindell Vikarby.

Beroende på hur omfattande skadan på ledbandet är tas beslut om det blir operation direkt eller inte. Hur som helst väntar ett halvårs rehabilitering för Stockholmstjejen som var i sitt livs form.

”Kritik från flera”

Jessica Lindell Vikarby är, precis som många andra, kritiska mot arrangörernas preparation av backen. Men hon är även missnöjd med sjukvårdarna som fanns på plats.

– Tyvärr var de som kom till mig inte riktigt kunniga. Jag vet att det framförts kritik från flera länder.

Snart 25-åriga Lindell Vikarby kom till VM med en dröm om medalj i Super-G. Men det slutade som en mardröm i störtloppsbacken.

– Jag kommer ihåg att skidan stack och knäet drog iväg. Det går så jäkla fort, man hinner inte tänka. Det är tungt men man måste hålla modet uppe och blicka framåt, säger Lindell Vikarby som räknar med att åka skidor till hösten igen.

FAKTA

Olyckan skedde i onsdags under träningsåken inför damernas störtlopp i Val D’Isère.

Efter en tvär högersväng tappade Jessica Lindell Vikarby linjen och kom ut i lössnön. Hennes hastighet var då 95,7 kilometer i timmen.

Skidorna slets isär och det högra knäet vek sig.

Prepareringen av banan fick skarp kritik.

– Det var bara själva åklinjen som var någorlunda okej. Utanför den var det drivor av lössnö och det var tyvärr det som orsakade Jessicas svåra krasch, sa tränaren Anders Pärson.

– Träningen borde ha stoppats.