VM i kaos fortsätter

SPORTBLADET

VAL D’ISÈRE. Det snackas om undermåligt preparerade backar, brisfällig kommunikation och allmänt dåligt tävlingsupplägg.

Bland mycket annat.

Välkomna till VM i kaos i Val d’Isère.

– Det är inte alltid det sportsliga som är viktigast, tyvärr, säger svenske landslagschefen Anders Sundqvist.

Foto: AFP
En streakare tog sig in på VM-området i går.

Det går inte en dag utan att arrangörerna av VM i Val d’Isère får kritik.

I går fick österrikiske fixstjärnan Michael Walchhofer starta i störtloppet – trots att tävlingen tillfälligt var avblåst på grund av den täta dimman. Han åkte hela backen och först i mål kom beskedet. Walchhofer fick en ny chans och gick i mål som nia i sitt andra försök.

Ett par timmar senare ändrade juryn sig igen och bestämde att österrikarens första åk skulle gälla som tävlingsresultat.

Polsk riksdag

Förvirringen var total.

– Man borde ju så klart ha vinkat av honom tidigare, eller ännu bättre: inte släppt iväg honom över huvud taget, säger Anders Sundqvist.

Varje kväll – klockan 18.00 – är det lagledarmöte och dessa har flera gånger förvandlats till en polsk riksdag. Nya direktiv kommer hela tiden och för landslagen är det svårt att hänga med i svängarna.

Dessutom har flera länder ifrågasatt att tjejerna ska köra super G i herrbacken och det har gått så långt att damlagen tillsammans hotar med bojkott.

FAKTA

Alla missar – så blev VM ett fiasko

Störtloppskaos

?Man släppte i väg Österrikes Michael Walchhofer – trots att det var startförbud på grund av dimman. Walchhofer körde loppet, men väl i mål fick han veta att han fick åka om. Det gjorde han och blev nia. Men det räknades inte heller. Plötsligt skulle första åket gälla igen...

Prepareringen

?Arrangören lyckades inte få bort all lössnö från backen och det orsakade Jessica Lindell Vikarbys svåra krasch. Fis (internationella skidförbundet) tog i med hårdhandskarna och läxade upp arrangören.

Underlaget

?Gårdagens störtloppsträning för damer blev inställd, eftersom underlaget var alldeles för dåligt. På övre delen är isskorpan på väg att försvinna. Nedre delen är svårt sargad efter damernas kombinationsslalom i fredags.

TV-sändningar

?Fransk tv producerar sändningarna från VM och dessa lämnar mycket i övrigt att önska. Dåliga kameravinklar, felvalda bilder och allmän röra i sändningarna tillhör vanligheten. Många som klagar använder Åre-VM:s sändningar som facit.

Kombinationen storslalom

?Det finns gott om backar i Val d’Isère, men man valde ändå att sätta slalomen i slutet av störtloppsbacken. Tävlingen blev högst märklig. Åkarna fick staka på det platta partiet på slutet för att ta sig i mål. Dessutom förstörde man underlaget för störtloppet.

Lagtävlingen

?Tanken är att lagtävlingen ska köra i herrbacken, men protesterna är enorma. Damlandslagen hotar att bojkotta tävlingen om ingenting görs. Anledningen är att man tycker att herrbacken är för brant och för isig för damerna att köra super G i.

Damernas storslalom

?Damernas storslalom är förlagd till herrbacken, men diskussionerna kring det fortsätter. Underlaget anses vara för isigt och flera länder har protesterat. Man vill att damernas storslalom ska köras i damernas störtloppsbacke istället.

Sjukvårdare

?När Jessica Lindell Vikarby kraschade var svenska landslagsledningen med förbundskapten Thomas Stauffer i spetsen kritiska mot räddningsinsatsen. Bland annat hade sjukvårdarna på plats problem med språket. Internationella förbundet förstod dock inte kritiken.