WIKDAHL: Det finns ingen bättre alpin expertkommentator

SPORTBLADET

Så han missar en gissning eller två.

Okej.

Men gissar du att det finns bättre experter där ute så har du just missat också.

Jag vet inte varför men 2009 är jaktsäsong på tv-gubbar.

Claes Hellgren, Arne Hegerfors, Niklas Wikegård – och nu Stig Strand. Alla har åkt på ett par proppar i vinter. Ska dom inte bort från rutan så ska dom åtminstone skärpa sig.

I skuggan

Kanske är Sveriges behov av förändring i tv-sporten så stort att vi numera totalt struntar i alternativen. Sätt en Barbie- eller Kendocka i expertstolen, ett vedträ, ett paket smör. Vad som helst är bättre än de här erfarna, meriterade namnen.

Eller?

Jag håller inte med.

Särskilt inte i fallet Stig Strand.

Som aktiv hamnade Stig Strand av naturliga skäl i skuggan av Ingemar Stenmark men han hade en fin karriär. Hans erfarenhet och meriter går inte att debattera. Hans kunskap om den alpina sporten är stor.

Visa mig statistiken

Men det är klart, när han gissar fel på en mellantid så betyder det där ingenting helt plötsligt. Det verkar vara där pjäxan klämmer när det gäller Strand. Att han, för ofta menar vissa, har problem med att se när det går fort eller långsamt i backen.

När Stig Strand gissar, säger folk, så kan man ge sig tusan på att mellantiden visar att det är precis tvärtom.

Men är det verkligen så? Och gissar andra verkligen bättre? Visa mig statistiken. Att han skulle se fel här och där är fullt naturligt. Det finns inga perfekta experter. Alla har fel. Hur många gånger har du inte sett och hört en fotbollsexpert gissa fel vinnare i halvtid? En ishockeyexpert snabbanalysera de två första perioderna och tippa helt galet inför tredje?

Det händer. Det måste få hända.

Värderar hans åsikt högt

Jag kan inte säga om det går ovanligt fort eller långsamt när Lindsey Vonn sticker iväg men jag vet att det går undan i alla fall. Jag hoppas att Stig Strand vet och jag litar på hans analyser. Om han sen har fel då och då... Ja, det är därför man har tidtagning. Annars skulle ingen kunna skilja åkarna åt.

Det Stig Strand ger mig i form av kunskap, inblick, analyser och åsikter värderar jag högt – och det finns ingen bättre alpin expertkommentator i Sverige än honom.

Gissar jag.