Byggmark kopieras av motståndare

SPORTBLADET

Den yviga, bredbenta stilen gav en ny andraplats.

Men nu får Jens Byggmark konkurrens – av Byggmark-kopiorna.

– De märkte att jag åkte snabbast och tog efter min stil, säger han.

Byggmark – tvåa i går.

Jens Byggmark imponerar än en gång på världseliten i slalom. Efter en vild forcering i andraåket slutade han tvåa, 80 hundradelar efter fransmannen Jean-Baptiste Grang.

Byggmark gjorde fler misstag än konkurrenterna, men kom motsägelsefullt nog i mål på snabbare tid. Det är kanske inte så konstigt att motståndarna stilstuderar svensken för att slipa sin egen åkning.

– Man hör snacket bland kommentatorer och märker att åkare tar efter. Jag vill inte säga någon speciell, men det syns tydligt, säger Byggmark.

Ny slalomskola

Byggmark är 22 år och tillhör en ny slalomskola. I stället för att åka snävt mellan käpparna tar han grövre svängar, söker upp farten och fladdrar en hel del under loppen.

– Stilen är lite yvigare, jag får parera mer än de andra för att hitta snäva vinklar. Därför är jag mycket tröttare än de andra i mål även om jag inte sämre tränad, säger han.

Åker du mer modernt än de äldre slalomåkarna?

– Jag tror att hela svenska laget ligger i framkant när det gäller teknik. Men egentligen har jag tagit stilen från Bode Miller så som han körde för fyra år sedan.

Nästa helg tävlar han i älsklingsbackarna i Kitzbühel. Där tog han dubbla segrar i fjol och hoppas på liknande resultat nu.