Nöjd Anja Pärson tvåa i Cortina

Lindsey Vonn överlägsen segrare

SPORTBLADET

Idrottsgalan tidigare i veckan blev som balsam för en kantstött idrottssjäl.

Alpina stjärnan Anja Pärson hyllades, prisades och klappades om. Sedan följde hon upp med att ta sin tredje pallplats för säsongen i Cortinas störtlopp.

Det var en märkbart nöjd och harmonisk Anja Pärson efter andraplatsen i Italien.

Idrottsgalan i Globen i måndags blev en stämningshöjare.

Det hade hon inte trott i förväg. Efter ytterligare en helg av motgångar i Maribor förra helgen var hon inte alls sugen på att åka hem till Sverige. I stället konstaterade hon buttert att hon skulle missa viktig träning.

– Jag hade en fantastisk trevlig kväll, det gav mig mycket, sade hon till SVT om Stockholmsbesöket.

– Att få träffa andra idrottskompisar och få stöd är den bästa positiva känslan man kan få, berättade hon.

Anja Pärson fick ta emot bragdguldet på galan, fällde glädjetårar när pappa Anders fick pris som årets idrottsledare och kammade dessutom hem priset som årets kvinnliga idrottare.

Amerikansk seger

I lördagens störtlopp var det bara suveräna amerikanskan Lindsey Vonn som var snabbare än Pärson. Vonn tog säsongens tredje störtloppsseger och var 83 hundradelar före Pärson.

– Skillnaden var att hon var mer följsam medan jag flög över varje knöl i backen. Men jag var i alla fall aggressiv hela tiden. Det känns skönt att få visa att jag är så bra i fartgrenarna, sade Pärson.

Det är där Anja Pärson har varit som bäst denna säsong. Hennes två andra pallplatser denna säsong är segrarna i störtlopp och super-G i S:t Moritz i mitten av december. Lördagens andraplats gör att Pärson hänger på i striden om världscuptiteln.

– Cortina är en viktig del i starten på den andra halvan av säsongen. Jag känner att det börjar falla på plats i alla grenar. Jag känner mig positiv inför resten av säsongen, sade hon.

Knappade in

Pärson gick från åttonde till femte plats i världscupen och är nu bara 133 poäng efter ledande Nicole Hosp, Österrike.

Nu väntar två super-G två dagar i rad i Cortina.

– Jag ska ta mig i mål utan att göra missar. Då kommer det att gå fort. Jag vill verkligen vinna super G-cupen, sade Pärson som är i topp där.

Emily Brydon, Kanada, tog tredjeplatsen och var 37 hundradelar efter Pärson.

För övriga två svenskor gick det inget vidare. Jessica Lindell-Vikarby slutade på 37:e plats, 4,45 efter Vonn och Nike Bent, som gjorde comeback efter skada, körde ur efter bara 17 sekunders åkning.

FAKTA

Resultat, störtlopp, Cortina d'Ampezzo

1. Lindsey Vonn, USA, 1.36,70

2. Anja Pärson, Sverige, +0,83

3. Emily Brydon, Kanada, +1,20

4. Kelly Vanderbeek, Kanada, +1,24

5. Renate Götschl, Österrike, +1,26

TT

ARTIKELN HANDLAR OM