Byggmarks satsning höll inte

Markus Larsson blev bäste svensk i Schladming

Foto: AFP
SPORTBLADET

Svensk efter svensk försvann när underlaget ställde till det i Schladmings kvällsslalom.

Sjua och bäste svensk blev Markus Larsson.

– Jag hade nya skidor i dag, förklarade Larsson.

Regn på förmiddagen och snö på eftermiddagen gjorde det mycket svårt att preparera backen och många åkare hade problem i första åket.

– Första åket var bedrövligt, det kändes som jag var på väg ut i varje sväng. Men det går inte att skylla på underlaget, tyckte Larsson som testade lite nya grejor, bland annat nya skidor.

Jens Byggmark med tre andraplatser i vinter var ute efter att förbättra förra årets andraplats Schladming. Han gick ut som tvåa, hade en bra tid på gång, såg ut att grensla, redde ut det men var prick tre sekunder bakom ledande italienaren Manfred Mölgg i mål.

I andra satsade Byggmark, som hade högerhandens skadade tumme delvis skyddad, stenhårt men åkte ganska snabbt ur.

Underlaget höll bättre i andra åket och Larsson, som ofta legat bra till efter första i vinter men sedan tappat, kunde som tog ledningen när han som åkare 16 kom i mål.

– Underlaget var hårdare, kanske för att det hade blivit kallare. Jag åkte bra men hade en miss på slutet, sade Larsson som inför andra åket flyttade tillbaka bindningen lite.

Det resulterade bland annat i femte bästa tid i andra åket. Och utan missen på slutet som kostade en sekund kunde det ha blivit pallen för Larsson, upp till trean Manfred Mölgg som ledde efter första skilde det åtta tiondelar.

Vann klart gjorde österrikaren Mario Matt och tvåa blev fransmannen Jean-Baptiste Grange, en hundradel före Mölgg.

Anton Lahdenperä slutade 21:a med Oscar Andersson precis bakom.

André Myhrer, Johan Brolenius, Mathias Hargin och debutanten Calle Enocson åkte ur i första åket. Martin Hansson var hela 4,60 efter Mölgg i första åket, men var ändå bara hundradelar från att få köra det andra. Det visar hur svåråkt det första åket var.

ARTIKELN HANDLAR OM