Problemet: Anja är ’feg’

Tekniken brister – vågar inte lita på nya skidorna: ”Vi vet om det”

Foto: Foto: AP
TRADITIONELL STIL Anja Pärson har problem med svängarna i teknikgrenarna. Anledningen är att hon inte lyckats anpassa sin teknik efter den nya carvingskidan.
SPORTBLADET

Anja Pärsons slalomteknik är för traditionell och hon har inte hängt med konkurrenterna.

Analysen kommer från tv-experten Tobias Hellman – och Anders Pärson håller med.

– Vi trodde det skulle räcka med hennes kapacitet, säger Anjas tränare och pappa.

Anders Pärson.

I tyska Ofterschwang tar Anja Pärson i dag ny sats för att lyckas i teknikgrenarna.

Det är främst i slalom, som körs i morgon, som den svenska världstjärnan har svårt att få tekniken att stämma.

Tobias Hellman, alpin expert på SVT och före detta landslagsåkare, tycker att den avgörande faktorn är att Anja Pärson inte lyckas nyttja carvingskidans fördel maximalt.

Inte anpassad teknik

Hon har helt enkelt inte anpassat sin teknik tillräckligt utan förlitat sig på sin aggressivitet och sin vinnarinstinkt.

– Hon har en traditionell åkstil som hon skulle behöva träna mer på för att få till det som en del yngre visar upp. Anja blir

lite upprätt och nyttjar inte skidorna fullt ut, säger Hellman till Sportbladet.

– Det är ingen överraskning det som händer i år, redan i fjol hade hon lite svårt att lyckas i teknikgrenarna, fortsätter han.

Pärson håller med

Den som känner Anjas teknik till fulländning är förstås tränaren, pappa Anders. Och han håller med Tobias Hellman utan omsvep.

– Han har absolut rätt i det. Det vet Anja om och vi vet om det, säger Anders Pärson.

Det är i själva ingången till svängen som problemen börjar, hon vågar inte förlita sig på att hon tar skidorna runt utan sladdar gärna ut för att få bättre riktning – då tappar hon fart.

– Just nu är det en träningssak. Att hitta självförtroende och träna mycket på det, säger Anders Pärson.

Inför årets säsong har materialtester gjort teknikträningen lidande.

– Hon åker alla fyra grenar, i det måste man hinna utveckla och testa skidorna. Det blir svårt att hinna finslipa tekniken, säger Tobias Hellman.

Lägger om träningen

Inför nästa säsong kommer Anja lägga om sin teknikträning lite, men enligt Anders Pärson finns det inga planer på att bara satsa på fartgrenarna.

Och redan i dagens tävlingar tror Anders på skillnad.

– Hon ska inte lägga upp en taktik utan bara köra så fort hon kan och förlita sig på den tekniken hon har, säger Anders Pärson.

FAKTA

Problemet – och lösningen

INGÅNGEN TILL SVÄNGEN

Det är här problemen börjar:

– Anja ska i ingången till svängen veta att hon tar runt skidorna även om de pekar fel i ingången. När hon ska prestera vågar hon inte lita på det utan vill gärna sladda ut med bakänden för att få bättre riktning. Då utnyttjar hon inte de krafterna som finns, säger Anders Pärson.

BALANSEN

För att få farten på skidorna ska Anja släppa ner innerarmen och höja ytterarmen för att få en rakare ingång. Men ofta blir hon för upprätt.

Hon ska våga luta sig in och lita på skidorna för att få upp farten mer. Mycket av det sitter i huvudet – med självförtroendet kommer ofta tekniken.