Skidbyte ska hålla Byggmark på plats

SPORTBLADET

Förra årets mardrömssäsong ska inte upprepas för Jens Byggmark. Efter byte av skidmärke ska det vara slut med urkörningar hoppas 24-åringen som slog igenom med dunder och brak 2007.

– Det känns väldigt bra, säger Tärnaåkaren inför världscup-premiären i slalom i finska Levi på söndag.

Foto: FOTO: JOAKIM NORDLUND
Jens Byggmark.

Säsongen 2008/2009 kantades av uråkningar och misslyckade försök att gå vidare till andra åket. På 18 världscuptävlingar körde Byggmark ut sju gånger. På hela säsongen lyckades han bara få tre placeringar i världscupen (10, 21 och 23).

– Jag försökte ändra på min åkning redan förra året genom att tänka positivt och stöta bort det. Jag sade hela tiden till mig själv, i dag kommer ändringen, i dag kommer det att gå bättre. Men det blev aldrig bättre, säger Jens Byggmark.

Tills han bytte skidmärke.

Har kapacitet

– De skidor jag åkte på förra året var väldigt aggressiva och jag kunde inte hantera dem. När jag bytte skidmärke kändes det så himla enkelt, jag tappade inte position lika lätt, de sprätte inte iväg. Nu har jag fått upp snabbheten med dem också, säger Jens Byggmark.

Tack vare sina två världscupsegrar i slalom i Kitzbühel 2007 och fyra andraplaceringar i slalom-världscupen vet Byggmark att han har kapacitet att nå högt i resultatlistorna.

Men den usla fjolårssäsongen gör att han nu får börja tävla med höga startnummer, en nackdel på grund av att pistprepareringen blir sämre med många åkare före.

För att ändra på det måste han först och främst se till att komma i mål.

Lika men annorlunda

TT: Tidigare har du åkt under mottot "det är bara att köra". Kommer vi att få se en annan Jens Byggmark den här säsongen.

– Nej, det är fortfarande bara att köra, men på ett annat sätt. Jag tänker absolut inte hålla igen, för då sitter inte tajmingen som jag tränat in. Så det är fortfarande bara att köra. Men ändå inte, säger han.

TT