Anja tar inte OS-plats för given

SPORTBLADET

Anja Pärson längtar efter familj och barn och tar inte för givet att hon får starta i slalom i Vancouver-OS.

– Jag tycker inte att jag ska ha en plats bara för att jag är regerande OS-mästarinna i slalom, säger hon inför världscup-premiären i slalom i finska Levi på lördagen.

– Jag är nominerad till OS, men vill inte ta en plats från någon som är bättre än mig. Sverige ska ställa upp med det bästa laget, och då gäller det för mig att visa att jag är värd en av platserna, säger Anja Pärson.

Foto: FOTO: JOAKIM NORDLUND
Anja Pärson.

Den nyss inledda säsongen kan bli den sista för Sveriges alpina drottning.

– Jag har sagt att jag ska genomföra den här säsongen. När jag vilat ut ordentligt efter den ska jag bestämma om jag ska fortsätta, säger 28-åringen från Tärnaby.

Anja Pärson har en makalös karriär bakom sig med både VM- och OS-medaljer i prisskåpet, och 40 världscupsegrar på meritlistan.

"Otroligt barnkär"

Hon trivs med livet som alpin stjärna, men tänker också på framtiden.

– Ju äldre man blir, desto mer känner jag att jag vill ha familj och barn. Större delen av min umgängeskrets har ju familjer nuförtiden, så det är klart att jag tänker på det, säger Anja Pärson.

– Jag är otroligt barnkär, säger hon.

Världscuppremiären i slalom i Levi på lördagen blir Anja Pärsons 301:a start i världscupen.

Anja Pärson karriär tog fart 1998, och det var i slalom hon vann framgångar.

Levi innebär positiva minnen. Det var där hennes senaste världscup-seger i slalom vanns, i mars 2006. Några veckor dessförinnan vann hon guld i disciplinen vid Turin-OS (Sestriere).

– Det är ganska länge sedan. Jag har väl haft lite problem med slalomen sedan dess som har att göra med att jag satsat mycket på fartgrenarna, samtidigt som utvecklingen på slalomsidan gått fort de senaste åren, säger Anja Pärson.

Nött detaljer

Inför den här säsongen har hon gått in för att hitta tillbaka till grunderna i storslalom och slalom. Detaljer har nötts och nötts vid otaliga träningstillfällen.

Kvittot på att det fungerat kom i Sölden för tre veckor sedan i världscup-premiären i storslalom, där svenskan slutade sexa. Förhoppningen är att grundträningen också ska märkas i Levi.

– Jag hoppas jag kan åka avslappnat och komma hyfsat ner. Jag förväntar mig att kunna hänga med tekniskt. Drömmen vore att komma in bland de tio bästa, säger hon.

TT