Laddar med skidskytte

Anja: Är nästan mer nervös för att Jonsson ska missa än att själv åka

SPORTBLADET

ÅRE. I väntan på det rafflande andra åket la Anja Pärson all fokus på dramat framför henne.

Ja, Helena Jonssons skidskytte på tv:n, alltså.

– Man är nästan mer nervös för att Jonsson ska missa i sista än för att man själv ska åka, säger Pärson.

Foto: GETTY IMAGES
SKYGGLAPPSTAKTIK Anja Pärson har slutat besiktiga banan. I går laddade hon upp inför det andra slalomåket genom att titta på skidskyttestafett på tv.

Helena Jonssons och Anna-Carin Olofsson Zideks framgångar i världscupen har fått många skidskyttefans att bli fanatiska. Ett av dem heter Anja Pärson.

Blir taggad av det

I gårdagens slalom låg hon femma efter första åket, gick mot säsongens bästa placering och kunde med ett bra andraåk ta alpintjejernas första pallplats i vinter. Så hur laddade hon?

– Vi satt och hejade på dem, säger Anja och syftar på damernas skidskyttestafett.

I stället för att inspektera banan och memorera svängar satt hon på helspänn framför tv:n och följde tävlingarna från österrikiska Hochfilzen.

– Man sitter och pumpar med hjärtat, man är inte så avslappnad. Men det är ändå kul, man blir taggad.

En del av taktiken

Det kan låta nonchalant att inte peppa mer, men allt är en del av Anja Pärsons nya skygglapps-taktik. Tidigare i vinter har hon fokuserat så ingående på nästa åk att skidåkningen har tagit stryk. Skidskyttet fungerar därför som ett sätt att rensa huvudet.

– Problemet man gör är att vi överanalyserar problemen på tävlingar och inte vågar slappna av och vara så tuffa som vi är på träningen, säger hon och fortsätter:

–Mitt trick är att inte besiktiga banan. I storslalom måste man göra det, men i slalom har man såpass kort till nästa käpp att man hinner se vart man ska. Då litar man mer på sig själv också.

Vilka risker finns med att strunta i vissa föreberedelser?

– Äh, det är en vanesak. Jag har inte gjort det på flera år, men vissa gånger är man noggrannare än andra och i dag försökte jag inte vara noggrann utan lita på mig själv.

FAKTA

ALPINLAGET vs SKIDSKYTTELAGET

Alpinlaget

Förstaplatser: 0.

Andraplatser: 0.

Tredjeplatser: 0.

Fjärdeplatser: 4.

Skidskyttelaget

Förstaplatser: 3.

Andraplatser: 2.

Tredjeplatser: 1.

Fjärdeplatser: 2.