Svensk slalomskräll: Axel Bäck tia i dag

Talangen svarade för sitt livs bästa tävling

Foto: Joakim Nordlund
Axel Bäck.
SPORTBLADET

Ett glimrande andraåk förde upp Axel Bäck till hans första topp 10-placering i världscupen. Men tankarna på OS håller han tillbaka – än så länge.

– Jag har inte tänkt på det. Men fortsätter det så här så kanske det blir OS, säger Bäck till TT.

Axel Bäck överraskade positivt i Alta Badias världscupslalom på måndagen. Bäck, som fyller 22 på onsdag, klättrade från 27:e till tionde plats efter ett riktigt vasst andraåk, det tredje snabbaste av samtliga åkare.

– En kanondag, måste jag säga. Det andra åket var suveränt. I det första var jag lite stel och kanske nervös, i det andra var det mer avslappnat, säger Bäck.

Det var tredje världscuptävlingen någonsin för Bäck som tävlar för Saltsjöbaden. I den första, i januari, körde han ur. Och i årets slalompremiär slutade han 15:e i finska Levi.

– Det här är det absolut bästa jag gjort. Att vara topp tio i världen i en tävling är sånt man bara drömmer om. Redan i Levi var det jättestort att bli 15:e.

Bäcks målsättning inför säsong var att ta hem slalomdelen i Europacupen, där han just nu leder, samt att plocka så många poäng i världscupen som möjligt.

TT: Ändras målsättningen efter den här tiondeplatsen?

– Klart man tänker lite annorlunda när man har blivit topp tio. Men jag ska inte dra så stora slutsatser av det här, det är bara att fortsätta köra på och försöka få till så bra prestationer som möjligt.

TT: OS?

– Ska jag vara ärlig har jag nästan inte tänkt någonting på det. Jag försöker ta en tävling i taget. Men fortsätter det så här kanske det blir OS, det vore jättehäftigt.

Ytterligare en svensk kvalificerade sig till det andra åket. Jens Byggmark var bäste blågule åkare efter det första åket med 20:e snabbaste tid, 2.03 efter ledande österrikaren Manfred Pranger. Även det andra åket var habilt och Byggmark slutade 13:e, ett skönt besked för Tärnabyåkaren med tanke på den miserabla fjolårssäsongen.

Mattias Hargin, Anton Lahdenperä och Hans Olsson körde ur, André Myhrer blev diskad för att ha grenslat och Markus Larsson var för långsam för att kvalificera sig till det andra åket.

Vann gjorde österrikaren Reinfried Herbst, 28 hundradelar före Silvan Zurbriggen, Schweiz och 39 hundradelar före Manfred Pranger.

FAKTA

Resultat, slalom Alta Badia

1. Reinfried Herbst, Österrike 1.49,31

2. Silvan Zurbriggen, Schweiz 1.49,39

3. Manfred Pranger, Österrike 1.49,48

4. Manfred Moelgg, Italien 1.49,81

5. Michael Janyk, Kanada 1.49,98

10. Axel Bäck, Sverige 1.51,07

13. Jens Byggmark, Sverige 1.51,44

ARTIKELN HANDLAR OM