”Vill vara ledig från pjäxorna”

Pärsons nya taktik – fysträning i stället för skidåkning

Foto: Foto: Carolina Byrmo
Provar nytt Anja Pärson ska stå över allt vad träning på snö heter ett tag framöver. Detta för att låta suget efter skidåkningen komma till henne.
SPORTBLADET

Anja Pärson tränar för en ny säsong – med ett helt nytt upplägg.

Vad det innebär?

Att skidorna får stå kvar i förrådet.

– Jag har valt att satsa på tuff fysträning i?stället, säger stjärnan till Sportbladet.

Hon åkte till OS för att ta guld. Hon kraschade våldsamt, ­reste sig och kom hem från Vancouver med ett bragdartat brons.

När säsongen tog slut undrade alla samma sak: Är karriären över nu? Har vi sett Anja Pärson besegra pisten och alla konkurrenter för sista gången?

Anja behövde tid att tänka.

Kalendern bläddrade fram till 27 april och Svenska skidförbundet skickade ut ett meddelande: Anja Pärson fortsätter.

– Från början tog jag väldigt mycket ledigt. Sedan när jag väl ­bestämde mig för att fortsätta så började jag testa skidor i stort sett dagen efter, säger Anja Pärson när Sportbladet träffar henne.

Det mångåriga tränarparet med pappa Anders och Mikael Junglind är historia och nu satsar Anja Pärson vidare med landslagets gemensamma tränarteam.

– Än så länge försöker jag bara ta det lugnt och guida de nya tränarna­ lite grand och sedan lita på att ett nytt träningsupplägg ska vara ­positivt. Att vi kan få en annan slags energi som kan föra oss framåt, säger Anja som ännu inte hunnit gnugga in sig i allt det nya.

– De andra tjejerna har varit på ett läger tillsammans med de nya tränarna. Men jag har inte hunnit med det än så jag kan inte svara på hur det fungerar än.

”Har ingen målsättning”

En annan viktig ändring jämfört med tidigare säsonger är de mentala förberedelserna.

Glöm guldkrav och medaljplatshysteri – in med en mer avslappnad attityd och fokus på att ha roligt.

– Jag har inte satt någon målsättning. Än så länge fokuserar jag ­bara på dagen och försöker njuta och ha roligt. Att vara i nuet, säger Anja som räknar med att dra ned på ­disciplinerna den här säsongen.

– Jag har inga andra förväntningar egentligen än att jag vill prestera­ bra och ha roligt. Därför försöker jag träna väldigt bra nu på sommaren för att ha förutsättningar för det i vinter. Sedan får vi se hur det kommer att gå när jag väl kliver på snön och hur det känns med skidorna igen.

Annorlunda upplägg

Sakta i backarna.

Anja Pärson berättar att hon ­inte ”klivit på snön”.

Det här är inget vanligt upplägg för Tärnabys stolthet.

– Jag har gått in i den här sommarsäsongen lite annorlunda. ­Normalt så åker jag skidor väldigt mycket. Men i år så tränar jag mer barmarksträning. Jag har varit skidfri hela maj och kommer att gå på snö först den fjärde augusti.

Varför?

– Lite grann för att jag har åkt väldigt mycket skidor i många år nu och känner att jag vill vara lite ­ledig från pjäxorna och kunna träna ­andra grejor. Jag brukar lämna skidorna max tre veckor per månad under sommaren. Nu har jag varit skidfri i hela maj.

Hur har kroppen svarat på den här tuffare fysträningen?

– Jag tycker att det funkar jättebra. Det har funkat jättebra hela ­våren och jag känner mig väldigt positiv för hur kroppen har reagerat på första vårträningen.

Hårdträning utan snö och skidor.

Det är vad som ska få Sveriges ­alpina stjärna att komma bättre förberedd än någonsin till nästa ­säsong.

Hon har fyra månader på sig.

FAKTA

ANJA SKIDFRI – TILL AUGUSTI

Mindre skidåkning

Normalt tränar Anja Pärson på snö hela sommaren. Men inte i år. Under maj har hon inte haft skidorna på sig över huvud taget och först den fjärde augusti går stjärnan på snö.

Mer fysträning

När skidåkningen skippas under de första sommarmånaderna blir det mer tid över till barmarks­träning. Just nu tränar Anja Pärson tung fysträning för att bygga upp musklerna inför den krävande vintersäsongen.

Nya tränare

Duon med pappa Anders Pärson och Mikael Junglind har bytts ut och nu tränar Anja under samma tränarteam som sina landslagskamrater. Där ingår bland annat Thomas Sjödin som ansvarig för damlaget och Anders Sundqvist som är sportchef för dam- och herrlandslaget.

Mindre krav

När Anja bestämde sig för att satsa vidare en säsong till bestämde hon sig för att ­sänka målsättningen. ­Åtminstone utåt. Anja säger sig nu i först hand tävla för glädjen och i andra hand för resultaten.

­Å andra sidan är tanken att det ska leda till... just det, bättre resultat.