Järbyns VM i fara efter jättekraschen

Ny hjärnskakning för Järbyn: ’Två månader att komma tillbaka’

1 av 9 | Foto: SVT
SPORTBLADET

Han kraschade, flögs med helikopter och har nu förlorat minnet av allt.

Men det blir värre: Patrik Järbyns hjärnskakning kan kosta honom VM.

– Det kan krävas två månader att komma tillbaka, säger herrtränaren Helmuth Krug.

Foto: Foto: SVT
kom fel Det var i ett hopp i en kurva som alpinveteranen Patrik Järbyn, 41, kom fel och föll. Huvudet slog hårt i pisten och efter att ha varit avsvimmad en kort stund minns han ingenting från kraschen som orsakade en hjärnskakning.

Patrik Järbyn startade som fyra efter en turlig lottning. Men där slutade störtloppsåkarens flyt.

Under ett hopp vid en kurva kom han fel och föll. Han dunkade huvudet mot snön och var för ett par sekunder avsvimmad.

Uppe vid start stod vännen Hans Olsson och undrade vad som pågick.

– Vi åkare lever i en bubbla så tränarna sa inget till mig. Men det var en speakerröst däruppe som sa att han kraschade. Klart det är skitjobbet när man hör sånt, säger han.

Hann ni prata efteråt?

– Nej, men jag hörde att han fick hjärnskakning och var snurrig.

Kvar för observation

Patrik Järbyn, som kraschade på ett liknande vis under OS förra året, tog sig upp och transporterades via helikopter till en privatklinik i byn Interlaken, ett par mil därifrån.

Där konstaterades att hjärnskakningen verkade lätt, men att Järbyn ska vara kvar för observation. Hans tränare Helmuth Krug är en av få som pratade med honom där, och efteråt vågar han inte vara så optimistisk.

– Han är ledsen och kommer inte ihåg något av vad som har hänt. Det var en stor smäll mot huvudet så kraschen är helt borta för honom, säger Krug.

”Allt handlar om tid”

Tränaren drar sig till minnes när Markus Larsson kraschade på samma plats för två år sedan. Den gången sa de första rapporterna att allt skulle vara löst på en vecka, men två månader senare var Larsson ännu inte helt tipptopp.

– Det är bara specialister som kan avgöra om det här kommer gå bättre. Det är inte Patriks första krasch, så han är van, men allt handlar om tid. Det är ingen chans att han ställer upp i Kitzbühel (nästa vecka) och Chamonix (veckan därpå) är tveksamt. Sedan börjar VM, så jag vågar inte hoppas något, säger Helmuth Krug.

ARTIKELN HANDLAR OM