Har varit sjuk – hela vintern

Anja vill ta mer medicin men får inte för läkarna

Foto: BILDBYRÅN
Anja Pärson.
SPORTBLADET

Sestriere. Det har framstått som enstaka förkylningar, men är värre än så.

Anja Pärson har varit konstant sjuk i mer än sex veckor och beklagar nu att hon inte får ta starka mediciner.

– Sista en och en halv månaderna har jag nog varit svagast av alla, säger hon.

Hon har just knockat världseliten och varit snabbast med mer än en sekund i träningen inför Sestrieres störtlopp. Ändå räcker det med en enkel fråga för att förstå hur Anja Pärson mår.

Är du glad?

– Det går inte att inte njuta när man gör ett sånt genomåk som i dag. Om jag inte hade rethosta vore jag väldigt glad, men det dämpar mig, säger hon.

Hon är i Italien för att köra störtlopp och superkombination. En rejäl scarf är virad om halsen, rösten skorrar och rosslar, men hon vill åka ändå.

När Anja ställde in ett par tävlingar i början av året talades det om slängar av förkylning. Det är ingen korrekt bild. I själva verket har det kliat och varit irriterat i halsen och bröstet i en och en halv månad. Eftersom hon varit så ivrig att komma tillbaka ut i backen har läget förvärrats.

”Det har urartat”

– Det började före jul med några åkare i fart. Sedan blev jag ännu mer sjuk under slalomen i Courchevel (Frankrike). Jag trodde mig bli bättre efter jul, men då kom någons pojkvän ner och var sjuk. Så det har bara urartat, säger hon och lägger till:

– Jag har inte hunnit bygga upp mitt immunförsvar så att jag är stark nog. Det är mycket tävlingar emellan så jag hinner inte bli riktigt frisk. Det behövs bara att någon kramar en och grattar efter tävling.

Anja vill bli frisk till VM. Hon har ingen aktiv hjälp av läkare, utan litar till vila, te med honung och hosttabletter. Emellanåt önskar hon att det gick att ta andra vägar.

– Ja, men vi får inte ta jättemycket starka mediciner. Samtidigt går jag och kollar blodet och ser om jag har influensa och kan ta penicillin. Jag har redan tagit en kur och det kan bli mer.

ARTIKELN HANDLAR OM