Hans skidor faller sönder

Fiasko för Olsson – nya jätte-
skidorna är trasiga: ”Blev fel”

Foto: Foto: GETTY
Hans Olsson.
SPORTBLADET

Garmisch. Planen var att bygga ”världens manligaste skidor” att tävla med på VM.

Men alla Hans Olssons jätteskidor faller sönder när de används, så nu ligger tjugo värdelösa par och skräpar.

– Jag får köra på förra årets, säger han.

I morgon kör herrarna störtlopp. Det intressanta borde vara vilka skidor Hans Olsson väljer, men i stället är det intressantare vilka han inte kan välja.

För det här är vintern då skidorna han har kallat ”världens manligaste” skulle ta honom till toppen.

– Det handlar om längre och större skidor än de andras. Men vilka mått de har är fabrikshemligheter, säger Olsson.

Ville ha hårdare

Inför varje vinter kan åkarna specificera hur utrustningen ska skräddarsys. Hans Olsson säger att han ”bygger sina egna skidor”, men menar då inte att han står och limmar och slipar.

– De har konstruktörer på firman som man säger till. Vi har ingen vetenskapsman som vet vad man ska stoppa in, så jag sa ”jag vill ha den hårdare och mer vridstyv”, säger han.

Tjugo par byggdes och Olsson planerade att köra in skidorna inför VM. Men felen kom krypande direkt. Visst var de långa, men också bräckliga att de föll sönder.

”Funkade inte”

Nu har Hans Olsson utvärderat projektet. De grandiosa drömmarna om ett nytt medaljvapen har slutat i ett förråd. Inte ett enda par kom med till Garmisch.

– Det funkade inte att bygga mina skidor. Det blev fel i skidpressen. Grejerna på fabriken är inte gjorde för mina önskemål.

Förvrängda och skeva

Mer exakt: vad är felet?

– De är lite förvrängda och skeva i uppbyggnaden. Kvaliteten är inte tillräckligt bra så de står på Headfabriken. Jag kör på förra årets i stället, och den normala modellen från i år.

Hans Olsson öppnade sitt VM med att köra ut i super-G:n och ser nu fram emot störtloppet. I ett längre perspektiv har han inte lagt ner drömmen om jätteskidorna.

– Vi får skjuta upp det. Jag är inte säker på att det kommer fungera heller, men jag vill pröva igen.

FAKTA

1. Didier Cuche, Schweiz

36-åringen delar hotell med Sportbladet och har hittills i backen visat spänst som en... 33-åring. Inte perfekt i super-G:n, men kom ändå fyra. I störtloppet kommer karriärens andra VM-guld.

2. Christof Innerhofer, Italien

När rivalerna ägnade super-G:n åt att ­parera tvättbrädebacken lutade sig Innerhofer framåt och gasade. Ett perfekt åk gav utklassningsseger. Var snabbast på träning och har just nu en aura av framgång kring sig.

3. Aksel Lund Svindal, Norge

Mästerskapsåkare som klantade bort ­super-G:n. I går visade han revanschlust när han gasade in som tvåa. Mycket ska till för att han missar pallen i morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM