Förberedd på att krascha

Anja: Någonting jag pratar om med mina föräldrar

SPORTBLADET

Hela karriären har hon levt med fruktan att slå sig förlamad.

Nu berättar Anja Pärson om hur hon förberett sin familj på följderna av en katastrofal krasch.

– Det är någonting jag pratar med mina föräldrar om: kvaddar jag och blir en grönsak så är det ”det här” och ”det här” jag vill, säger hon till TV4.

Foto: CAROLINA BYRMO
Anja Pärson i tv-programmet ”Berg flyttar in” i TV4 i kväll.

16 februari kunde allt ha tagit slut. Anja Pärson gick mot OS-silver, men satsade för hårt, föll och tumlade okontrollerat nedåt i pisten.

– Jag chansade för guld, helt enkelt. Gick lite för snävt in i slutet av backen. När jag väl gjorde det, gjorde jag det på jordens sämsta ställe: inför ett 40-metershopp som blev 60.

Så säger hon i TV4:s ”Berg flyttar in” som sänds i kväll. Pärson visar glatt ­mobilfoton på hur rumpan och låret skrapades upp i fallet, men målar sedan upp en allvarligare bild:

För tiden efter OS smög sig tankarna på om hur illa det kunde ha gått.

Landade på fötterna

– Ju mer tiden går desto jobbigare har det varit. Då börjar jag se på min familj vad det hade betytt; att följderna som kunde ha blivit om jag inte hade landat på fötterna är väldigt allvarliga.

”Ger en kickarna”

I dag är Anja Pärson redo för världscupen som inleds nästa helg, men hon har hela tiden hållit sin familj beredd på det värsta.

På att hon kan ”bli en grönsak” av en olycklig krasch, och hur hon då vill bli vårdad.

– Alla de där jobbiga sakerna har jag gått igenom med dem, och det är jättetufft för dem. Men det är viktigt för mig, säger hon i ?programmet.

Tidigare i karriären var snacket aldrig riktigt allvar.

”Kändes abstrakt”

Visst fanns skaderisken alltid där, ändå kändes det abstrakt att prata om hur hon ville bli behandlad om det värsta hände. Efter fallet i Whistler blev allt konkret.

– Det (att prata med familjen om risken att slås förlamad) kanske man har gjort på ett sjukligt, omänskligt sätt – fram till nu, när jag uppfattade min familjs reaktioner. Det är också en del i det som jag måste kalkylera med. På något galet sätt är det vad som ger en kickarna också.

ARTIKELN HANDLAR OM