Bergström: Är viktigt att hylla rätt person - som 24:e placerade Anja

1 av 10 | Foto: AP
SPORTBLADET

Maria PH vann överlägset.

Borssén kom sjua och Hansdotter nia.

När så många glänser är det viktigt att hylla rätt person:

Vi hade ju en sjufaldig världsmästare som kom på plats 24.

Anja Pärson har blivit en viktig ledare.

Maria PH hade röda strimmor i ögonen. Hon hade vridit ner huvudet och gråtit, det såg vi allihop från vårt staket ett par meter därifrån.

Det var världscupspremiär i oktober och pressen ville ha sina citat trots floppen. Trots att pratet om mod och prispall hade slutat med feghet och plats 21.

Men det bar emot. Hon hade ingen rimlig förklaring till skittiden, så hur skulle hon mäkta med att möta frågorna?

Medan Maria PH grubblade svepte en främmande vänsterarm över axlarna och drev henne mot reportrarna. Fösaren bar feta rosa solglasögon och buffade på framåt. Hälsningen till journalisterna var rapp och obegriplig.

”Hej, det är vi som är Hans och Greta”, sa Anja Pärson.

Har vuxit till en ledare

Hon hade heller inte åkt bra, men det var inte två besegrade åkare som trädde fram, utan en bitterljuv enhet.

”Äh, vi satsade inte hårt nog”, sa Anja, ”vi får väl dra härifrån och träna störtlopp, jag och Maria”.

På fem minuter svarade inte Maria PH på en enda fråga, men sedan började hon skoja. Rödögonen gnistrade.

Jag tänker på scenen när jag ser slalomen i Aspen. Anja Pärson tvärställer skidorna i andra åket och är körd igen. Hon bygger på en säsongsöppning som är dramatiskt mycket sämre än exempelvis första världscupvintern för elva år sedan. Ändå tror jag att hon gör mer nytta för de andra åkarna än någonsin tidigare.

Idolen, den tjuriga gränssprängaren, har vi sett förut. Nu har vi en ledare som gillar yatzy med gänget och fantasiglasögon. Som skulle göra nytta även om hon tävlade med en snowracer.

Kan ta nya medaljer på VM

Läs inte in för mycket negativt här. Anja Pärson är på nergång men har kvar nog med briljans för att i vinter ta en sista VM-medalj i fart. Men det spännande är att se hur hennes inställning verkar ha förändrats. I fjol kom hon tillbaka till landslagets träningsgrupp och i år har hon mantlat ett bredare ansvar. Skulle hon inte känna det hade karriären varit slut i våras.

”Vi måste vara ärliga med vad hon betyder. Anja är en jättesnäll person och med hennes erfarenheter har alla något att lära. Anja har gjort ett stort jobb”, säger sportchefen Anders Sundqvist.

I går tog Therese Borssén och Frida Hansdotter sina bästa placeringar på ett och ett halvt år. Maria PH har gått från 21:a till hetast i världen på en månad.

Jag säger inte att Anja Pärson ligger bakom triumferna, men att de aldrig hade skett utan henne.

ARTIKELN HANDLAR OM