Åre söker alpina VM 2017

”Vi är en av få VM-värdar som verkligen levererat”

Foto: scanpix
Maria Pietilä Holmner under årets VM i Garmisch-Partenkirchen.
SPORTBLADET

Åre söker värdskapet för alpina VM 2017 och hoppas få arrangera tävlingarna – exakt tio år efter det senaste världsmästerskapet i Jämtlandsorten.

Konkurrenter om värdskapet är italienska Cortina d'Ampezzo och schweiziska S:t Moritz, enligt Internationella skidförbundet (Fis).

Fis kommer att ta beslut om VM-värdar för sina mästerskap 2017 vid kongressen i Sydkorea 31 maj nästa år.

Niklas Carlsson, alpinchef vid Svenska skidförbundet, säger till TT att det var ganska givet vilka övriga orter som skulle söka VM 2017.

– S:t Moritz är favorit, de söker för tredje gången i följd, och de arrangerade ett bra VM 2003. Så vi får nog räkna med fler kandidaturer innan vi får VM igen, säger han.

När Åre sökte, och fick, VM 2007 var det första gången som en kandidat fick värdskapet vid en första kandidatur.

– Det kan vi inte räkna med en gång till. Men man vet aldrig, det är de 17 personerna i Fis council som beslutar och vi ska visa för dem att vi har ett bra koncept att komma med. Vi är en av få VM-värdar som verkligen levererat det vi sa att vi skulle och många har goda minnen från VM 2007. Åre är en internationellt attraktiv ort att arrangera alpina tävlingar i.

– Skulle vi inte få VM 2017 har vi goda förutsättningar att få VM 2019.

Cortina d'Ampezzo har inte haft något alpint mästerskap sedan OS 1956 och Carlsson tror inte att orten i italienska Dolomiterna är moget för ett VM.

– Utifrån ett sportsligt perspektiv har Cortina klara begränsningar, man är inte förberett. Senast som Italien hade VM, i Bormio 2005, så var det dåligt genomfört på allt utom det sportsliga.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM