”Åkte bara och sladdade runt”

Andre Myhrer sågar nya skidreglerna: ”Blir trött”

”Hopplös känsla” André Myhrer är inte förtjust i de nya långa skidor som ska användas i storslalom i år. ” Man blir mycket tröttare. Det var en hopplös känsla”, säger han.
SPORTBLADET

Anja Pärson har lagt av. Kvar står ett alpint landslag utan någon riktig ­fixstjärna, men med både framtidspotential och stora medalj­chanser.

Sportbladet tog hjälp av experten Stig Strand för att lista fem heta svenskar inför ­säsongen som drar i gång i dag.

De nya reglerna skulle ­göra storslalomen säkrare, men kan ha haft motsatt effekt.

Inför helgens premiär beskriver André Myhrer hur de extralånga skidorna har tröttat ut honom och försvårat svängar i slutet av backarna.

– Det var en hopplös känsla. Man åkte bara och sladdade runt, säger han.

Sex damer och tre herrar tävlar i säsongspremiären i österrikiska Sölden i helgen. Samtliga tvingas göra det på längre skidor än ­förra vintern.

Minskad svängradie

För Fis har velat minska riskerna i storslalom genom att höja skidornas svängradie med sju till åtta meter.

I våras testade André Myhrer de långa skidorna och fasade för att syftet skulle motverkas. Tyngre svängar kräver mer muskler, ­vilket ger tröttare åkare och fler risker under långa åk.

– Det är en av sakerna jag märkte direkt. Man blir mycket tröttare. Det var en hopplös känsla. Man fick ingen hjälp alls, man åkte bara och sladdade runt, säger han.

Vissa förbättringar har skett från vårens test. ­Myhrer lämnade önskemål på ändringar i skärning och material, så de nya paren han har testat i höst är ”som natt och dag” från proto­typerna.

Bra på träning

Hur rivalerna gjort vet han inte. Och trots allt kvarstår att skidorna gör honom tröttare och att han aldrig har tävlat på dem.

– Därför är det svårt att säga var jag står. Jag har kört litegrann med Ivica Kostelic och Fritz Dopfer som ­åkte bra i fjol. På tiderna ser det ganska bra ut, men man vet inte på tävling, säger han.

För första gången i karriären tränar Myhrer mer storslalom än slalom. ­Femtio procent mer. Satsningen som i fjol gav 26:e plats i storslalomcupen ska i år leda till pallen i någon ­tävling.

– Det är mitt resultatmål. Jag har jobbat mycket med tekniken för att ta mig dit på söndag, säger han.

FAKTA

Svenskarna som tävlar i helgen

Damer, storslalom, lördag, första åket 09.15: Maria Pietilä Holmner, Jessica Lindell Vikarby, Frida Hansdotter,Nathalie Eklund, Anna Swenn-Larsson, Magdalena Fjällström.

Herrar storslalom, söndag: André Myhrer, Matts Olsson,Jens Byggmark.

1 av 5

Experten: Här är de 5 hetaste svenska alpina hoppen i vintermörkret

1 Andre Myhrer, 29, slalom och storslalom

Stig Strand: Det mest spännande av alla alpinlagen är det svenska herrslalomlaget. Och Andre Myhrer är den med högst nivå där. Myhrer har stor chans att återupprepa sin totalseger i slalomcupen. Han visar alltid upp en stabilitet vilket är ­viktigt i det perspektivet. Ska vi ta fram någon svensk som har guldchans på VM inför säsongen så är det han.

2 Jens Byggmark, 27, slalom och storslalom

Stig Strand: Han har definitivt tempo i kroppen för att åka fort. Det viktiga är att han inte gör så många misstag. I fjol fick han ofta några stopp på vägen och tappade tempo. Ett sådant misstag avgör ofta om man kommer längst upp eller mellan 10-15:e plats. Jens har kapacitet att vara bland de tre bästa i varje tävling. Att han dessutom börjat åka lite stor­slalom tror jag är bra. Då blir han inte så beroende av att det det går bra i slalom hela tiden.

3 Maria Pietilä-Holmner, 26, slalom och storslalom

Stig Strand: Det är Maria som kommer bära damlaget. Hon har bra chanser både i slalom och storslalom. Hennes skada (korsbandet) gör att det kan ta några tävlingar in i säsongen innan hon känner sig helt trygg Jag vet inte hur det gått på träning nu, men jag vet att hon alltid tränar bra så det kommer alldeles säkert inte fattas i förberedelser.

4 Anna Swenn-Larsson, 21, slalom

Stig Strand: I motsats till på herrsidan så finns det många duktiga unga damåkare. Det är ett riktigt intressant gäng som om de kan ta ett steg till kan ta klivet upp bland de etablerade toppåkarna. Jag är särskilt spänd på Anna Swenn-Larsson, hon tycker jag visar upp en bra inställning. Jag tror hon kan åka fort i slalom i vinter.

5 Matts Olsson, 23,­ storslalom

Stig Strand: Det är en duktig storslalomåkare som jag hoppas har haft en bra höst med träning nu. Det är en kille med fin känsla på skidorna. Han behöver lyckas i någon tävling så han får upp ett bra självförtroende. Då kan han bli stadig bland de tio bästa.