Landslagets egen galning

Byggmark spexar – åker skidor i köpcentrum och kör bil i 250 km/h:”Kallar honom jokern, han är galen”

SPORTBLADET

Han har kört 250 kilometer i timmen genom öknen, åkt längdskidor i ett köpcentrum och kastat pil med elchocker.

Sportbladet träffade alpina landslagets galning – Jens Byggmark.

– Jag vet verkligen inte varför jag ställer upp på sådant där, säger han.

STJÄRNANS UPPTÅG Jens Byggmarks medtävlare i galleria-loppet går omkull strax efter starten till svenske alpinstjärnans stora glädje.

Jens Byggmark slog igenom med dunder och brak när han vann två världscupsegrar 2007. I år satsar 27-åringen extra på storslalom och hoppas kunna åka snabbare än någonsin. Och lika mycket fart som det är i backen är det utanför.

– Vi kallar honom för Jokern för vi inte riktigt vet var vi har honom. Han är galen, på ett bra sätt, säger lagkompisen Matts Olsson.

När Byggmark inte söker kickar i backen hittar han dem i bilarna. I somras deltog 27-åringen i spektakulära Gumball3000 tillsammans med landslagskompisen Jon Olsson.

– Det är ett bilrace med 130 bilar som ställer upp i ett 3000 miles långt lopp. Den här gången var det från New York till LA. Man kör väldigt hårt emellanåt.

”Roliga och galna”

Hur snabbt gick det?

– Genom öknen gick det väl 250 och då hade jag en amerikanare, en Camaro, så då kändes det väldigt snabbt. Det var en upplevelse.

Att köra 250 kilometer i timmen genom öknen i USA är inte det enda Byggmark ägnat sig åt under försäsongen. 27-åringen åkte till Finland för att spela in webb-tv med ”The Dudesons”.

– Det är ungefär som Jackass. De är ganska roliga och galna killar. Jag visste inte vad som skulle hända alls, men de är sjuka i huvudet.

Vad gjorde ni?

– Jag fick ett hundhalsband som de kunde ställa från nivå 1-10 och så ska man kasta pil och se vem som vann. En av dem fick hålla i min dosa och så fick man en elchock. Sen åkte vi längdåkning i ett köpcentrum och sprang häcklöpning med bakvända kikare. Så det var ganska spännande.

Vad får dig att ställa upp på sådant?

– Jag vet faktiskt inte varför jag ställer upp på sådant där, men jag tycker verkligen att det är roligt. De är sköna killar och när de frågade så tänkte jag att jag kör.

Även om Byggmark satsar mer på storslalom än tidigare är det i slalom han drömmer om en VM-medalj. Resan dit börjar i Levi på söndag när herrarna kör slalompremiär.

– Det känns bra. Det är skönt att försäsongen är över och att det äntligen är i gång, säger Jens Bygg-mark.

Världscupen, slalom: SVT1 9.45 (1:a åket) 12.45 (2:a)

ARTIKELN HANDLAR OM