Succé i premiären – då hyllar de Fogdö

Forne slalomesset har lyft Myhrer & Byggmark: ”Vis och klok”

1 av 3 | Foto: Scanpix
TVÅ PALLPLATSER Två svenskar, André Myhrer och Jens Byggmark, riktigt nöjda efter världscuppremiären i slalom. Bakom succén finns en slalomveteran: Thomas Fogdö.
SPORTBLADET

LEVI. Han föll från toppen till absoluta botten.

Men i slalompremiären fixade Jens Byggmark svensk supersuccé med André Myhrer.

– Det har varit en lång process att bygga upp självförtroendet eftersom det kraschade så hårt, säger 27-åringen.

Jens Byggmark slog igenom med dunder och brak när han som 21-åring vann två världscupsegrar samma helg.

Men efter succén gick det utför. Inför slalompremiären hade Byggmark inte stått på pallen i världscupsammanhang sedan 2008.

– Världen var sig inte längre lik för honom efter Kitzbühel. Han är en kille som gillar livet, vilket är bra. Det är en fas man måste gå igenom och han har lärt sig av det, säger tränaren Johan Brolenius och fortsätter:

– Det är inte bara att han lärt sig av att ha varit ute och festat utan han har blivit mognare som människa också. Han har varit nere på botten och vänt. Det är en jäkla resa som många inte skulle klara av.

”En lång process”

Byggmark själv säger att det aldrig varit en fråga om han skulle komma tillbaka, utan när.

Svaret blev i slalompremiären i finska Levi.

– När jag kom hit till Levi (för två år sedan) och skulle starta som nummer 56 insåg jag hur lång väg det var tillbaka. Det var riktigt jobbigt. Jag såg mig fortfarande som en av värdens snabbaste skidåkare då och fick verkligen tänka efter på vad jag skulle ändra, säger 27-åringen.

Byggmark knep tredjeplatsen i premiären, 0,3 sekunder efter segraren André Myhrer. 27-åringen från Tärnaby tog ett silver på VM 2011, men det är först nu han är tillbaka på riktigt.

– Det har tagit från VM till nu. Det är en lång process att bygga upp självförtroendet eftersom det kraschade så hårt. Det tog längre tid att komma tillbaka än jag trodde.

”Sitter och surrar”

Till sin hjälp på vägen har Byggmark haft mentala coachen Thomas Fogdö.

– Han har betytt väldigt mycket. Det är någon som måste rätta till tankarna när man svävar i väg lite och tänker konstiga saker.

Vad är det för tankar?

– Man fokuserar på fel saker i stället för att hålla det enkelt. Det är väl det som har hjälp väldigt, väldigt mycket, att man fokuserar på en tanke och inte springer i väg.

Hur har ni jobbat?

– Vi sitter bara och surrar egentligen. Han är ju vis och klok så man tar till sig ganska lätt och har den respekten man behöver.

Byggmark kunde inte rå på Myhrer som inte visade några nerver och försvarade sin ledning från det första åket. Fogdö har haft ett finger med i spelet även hos den regerande slalom­mästaren.

– Thomas ska ha jättemycket cred för det. Vi har jobbat mycket tillsammans och speciellt första åren gjorde vi mycket som har ändrat mitt synsätt på allting. Så han har en stor del i det hela, säger André Myhrer.

Två svenskar tillhörde den absoluta toppen i slalompremiären.

En har varit där länge. Den andra är tillbaka.

– Man har de här kraven på sig hela tiden, men vågar inte förvänta sig det, speciellt inte jag. Det är bara så skönt att göra det till sist, säger Jens Byggmark.

FAKTA

THOMAS FOGDÖ OM...

… André Myhrer: ”Otroligt starkt. Han åker så fantastiskt bra. Man kan tycka att det skulle vara lite nervöst att gå in i första tävlingen och ha den röda västen, men det märks inte alls och det är otroligt imponerande.

…Jens Byggmark: ”Han åker bara på, trots att det far omkring lite. Det tyder också på styrka, både mental och fysisk. Det är häftigt och se. Han har fått tillbaka självförtroendet och åker bra skidor, det är det enkla.”

…sin egen roll: ”Jag har funnits där som någon typ av mental tränare, men jobbet gör de ju själv. De har tränat bra och gjort hemläxan, det är det som det handlar om väldigt mycket. De är skickliga hantverkare, de kan skidåkning och det syns i dag. Det är fantastiskt. Det är enkelt att jobba med så fantastiska idrottsmän och jag är bara en liten, liten kugge i hjulet.”

ARTIKELN HANDLAR OM