Efter OS-kritiken – Hargin hoppas på burop i Zagreb

Tävlar på Kostelics hemmaplan

SPORTBLADET

André Myhrer och Mattias Hargin kritiserade bansättaren Ante Kostelic hårt under OS.

Nu ska svenskarna tävla på kroatens hemmaplan.

– Jag är livrädd, säger Hargin och skrattar.

André Myhrer och Mattias Hargin sänktes av Ante Kostelic tuffa bansättning i OS. Efteråt gick svenskarna till attack.

”Han ska vara jävligt glad att jag inte kommer att träffa honom på ett tag. Banan var ett skämt”, sa Hargin.

Myhrer gick ännu längre och kallade Kostelic för ”en jävla idiot”. Båda fick motta hot från kroatiska supportrar efter kritiken. Nu ska svenskarna tävla i Zagreb där den fanatiska publiken är känd för att kunna göra väsen av sig.

”Ingen kommer ihåg”

”Det är med spänning man kliver ut på arenan på tisdag. Om lite mynt, flaskor och dylikt skulle hagla in under besiktningen skulle det bara bli desto mer ­intressant och man skulle tagga till ­ytterligare, haha”, skriver Hargin på sin blogg.

– Det var lite skämt kanske. Jag tror inte att det är någon som kommer ihåg det. Du skulle vilja säga att jag går runt och är rädd? Jag är livrädd, säger Hargin och skrattar när Sportbladet träffar honom på hotellet i Zagreb.

Du tror inte att det blir några burop?

– Kanske lite extra, det var jag allvarlig med, det skulle bara vara roligt. Då blir man extra taggad. Men jag tror inte att det är så stor grej här. Det brukar vara bra drag och det är det som är viktigaste. Det spelar inte så stor roll om de buar eller ­hejar.

Ändrat en platta

Myhrer är beredd på att han kanske inte kommer att vara populärast i Zagreb i dagens kvällsslalom.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det är klart att det säkert finns dem som tycker att man ­inte sagt det man borde ta så det får man väl vara beredd på.

Det har slängts lite snöbollar och sådant ­tidigare.

– Det är bara att hoppas att de inte träffar i så fall. Jag får ta det.

Myhrer har inte fått den start på säsongen som han hoppats. Efter att ha ändrat på en platta på skidorna tror svensken äntligen att han hittat rätt.

– Man känner direkt när det stämmer. Kan jag få lite träning på det här så tror jag att det kan bli riktigt bra i slutändan, säger 31-åringen som just nu står utanför ­slalomlaget i VM.

– Vi har en väldig bredd och många som kan åka snabbt. Det är många om platserna till VM så det ­gäller att ligga i om man ska få en plats.

Fanatiska kroatiska supportrar

2003 bombarderades Anja ­Pärson med snöbollar i Maribor, allt för att störa svenskan i kampen med rivalen Janica Kostelic. Men Anja vann tävlingen ändå.

 I januari 2012 tvingades Marcel Hirscher ha polisbeskydd efter att huliganer från fotbollslaget Dinamo Zagreb hotat att attackera stjärnan. Bakgrunden var att konkurrenten Ivica Kostelic reagerat på att ­Hirscher kommit undan två grenslingar och huliganerna ställde sig bakom legendaren.

 Efter kritiken mot Ante Kostelic i OS 2014 fick både André Myhrer och Mattias Hargin motta hot från ­kroatiska fans via sociala medier.

– Det var ganska mycket skit, men det får man kanske räkna med när man sticker ut hakan. Men det är aldrig roligt, har Myhrer sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM