Efter 28 år – nu tar Strand farväl

Kommenterade sin sista tävling i SVT via telefonen: ”Det blev komplicerat”

SPORTBLADET

Stig Strand har sagt farväl till SVT-tittarna efter 28 år i rutan.

Han gjorde det efter en sista utmaning.

– Det blev lite komplicerat, säger en vemodig Strand.

Stig Strand petades från SVT inför den alpina ­säsongen. Efter beskedet i oktober var han kritisk mot hur SVT hanterat frågan.

– Jag blev lovad att få beskedet i slutet av maj/början av juni. Men de hörde av sig i dag och det tycker jag är dåligt. Det är tråkigt och klumpigt agerat. Jag skulle aldrig drömma om att ­behandla någon på det här sättet, sa han till Sport­bladet då.

Men i dag känner Strand inget agg mot SVT.

– Jag har fått göra 28 år och det är ju fantastiskt så jag känner inte så. Någon gång tar det alltid slut. Det tycker jag inte är något konstigt, ­säger han.

Ljudet försvann

Under herrarnas slalom i Zagreb gjorde Strand sin avskedstävling tillsammans med vapendragaren Björn Fagerlind. Den sista tävlingen blev dock en utmaning när ljudet försvann och kommentatorerna fick skicka en telefon mellan sig.

– Det blev lite komplicerat, men telefonen funkar alltid. Det är fint att vara ­bisittare för det är huvudkommentatorn som får lösa saker och ting, säger Strand.

Fagerlind:

– Det var så jäkla typiskt att det skulle hända nu. Det är trist för det är så onödigt. Stig är ju lugnet själv så han tar det ju som det är, men jag blir lite uppstressad. Det var väl inte riktigt det man hade hoppats på.

Tillsammans har Strand och Fagerlind kommenterat alpina tävlingar i SVT sedan 1992. Nu har de gjort sin sista.

– Det är lite vemodigt. Det kanske kommer än mer ­efteråt. Samtidigt var det trevligt att få kommentera med Björn. Jag ska ju jobba på Eurosport så det försvinner ju inte för min del, säger Strand.

”Lite sorgligt”

Även Fagerlind tycker att avslutet är tråkigt.

– Det är lite sorgligt. Jag gillar ju att kommentera med honom. För mig är han en väldig duktig expert på det man ska vara expert på, nämligen att förklara vad som händer.

Tycker du att SVT gjorde fel som släppte honom?

– Det kommer jag aldrig att svara på.

24 år med Fagerlind. 28 år med SVT. Hur samman­fattar du tiden?

– Bara trevligt. Jag har haft förmånen att få hålla på med något som jag är, och har ­varit, väldigt intresserad av, avslutar Strand.

FAKTA

Stig Strands bästa – och – värsta minnen

BÄSTA MINNET

 Sportsligt så är det Pernillas första VM-guld och Anjas första VM-guld. Både var lite oväntade utifrån förutsättningarna. Även om Anja hade åkt bra lite innan, men just innan första VM-tävlingen som hon vann åkte hon dåligt och ändå knöt hon ihop det så då var det extra skoj. Hon var absolut inte favorit. Och i Pernillas fall var hon absolut ­inte favorit.

VÄRSTA MINNET

Anjas krasch var det värsta. Det är det värsta jag har sett. Då tänkte man att nu är det förbi, både karriär och allting. Annars brukar det vara ljudet som är ­problemet sändnings­mässigt.

ARTIKELN HANDLAR OM