”Körde dykartekniken och nöp mig i tuttarna”

Byggmarks tips bakom Olssons lyft

Foto: TT
Matts Olsson.
SPORTBLADET

Matts Olsson stod för säsongens bästa placering i Adelboden.

Tack vare Jens Byggmarks tips.

– Jag körde dykartekniken och nöp mig i tuttarna, säger Olsson.

Foto: TT
Jens Byggmark.

Matts Olsson har haft en tung start på säsongen. Han körde ur senast i Alta Badia och hade en 20:e plats som bäst inför Adelbodens storslalom.

26-åringen bytte skidmärke till Head inför säsongen och har kämpat med att hitta rätt. I Adelboden lossnade det något. Olsson låg sjua efter det första åket och slutade till sist elva.

– Jag är jättenöjd, det är kul att få vara lite glad igen, det var länge sedan. Det går åt rätt håll och skönt att få ett resultat att bygga vidare på. Det behövs för ett sargat självförtroende så att man kan börja tro på det igen. Det har varit tungt på riktigt, säger han.

”Lite Byggis förtjänst”

Hemligheten bakom det fina resultatet var hjälp från Jens Byggmark.

– Jag fick lite tips av ”Byggis”. Jag körde dykartekniken och höll andan två gånger så länge jag kunde så att jag inte skulle bli så trött. Sedan nöp jag mig i tuttarna så att jag skulle vara mer fram.

Han brukar köra det alltså?

– Dykartekniken i alla fall, det andra vet jag inte om det var något han bara kom på. Men jag prövade i alla fall, så det var lite ”Byggis” förtjänst i dag, säger Olsson.

Inför förra tävlingen i Alta Badia bytte Olsson skidor. Det blev en urkörning då, men nu känner han att han börjat hitta rätt.

– Det hjälper också. Jag börjar hitta något som jag trivs bättre med. Det är gått mycket tid så det är väl på tiden att man börjar lära sig något. Hade man varit lite smartare hade det kanske gått bättre tidigare. Jag hoppas i alla fall att jag hittat rätt nu, säger svensken.

Österrikaren Marcel Hirscher vann överlägset, 1,13 före tvåan Alexis Pinturault. Stjärnskottet Henrik Kristoffersen slutade trea. André Myhrer och Calle Lindh tog sig inte vidare till andra åket.

ARTIKELN HANDLAR OM