Hansdotter leder efter första åket

Svenskan i storform inför VM

Foto: Bild: SVTPLAY
Frida Hansdotter (arkivbild).
SPORTBLADET

Frida Hansdotter är på väg mot karriärens andra världscupseger.

Svenskan leder sista slalomtävlingen inför VM.

– Jag blev lite förvånad, säger Hansdotter.

Frida Hansdotter har varit tvåa elva gånger i världscupen under sin karriär. Den enda segern kom i Kransjka Gora i februari. Men nu har svenskan chansen att ta sin andra srger i karriären. Hansdotter leder Flachaus slalom 23 hundradelar före Tina Maze och 49 hundradelar före trean Sarka Strachova.

– Jag försökte bara ligga på och ha ett bra tempo och det lönade sig så det var kul. Jag gillar den här backen och vet att det gäller att ligga på i varje sväng. Det var lite tufft, men jag försökte bara jaga nästa käpp. Jag blev lite förvånad för jag kände att det var ett bra åk, men jag hade inte en magisk känsla, säger Hansdotter till TV4. 

Maria Pietilä Holmner stod för en miss och är hela 1.33 efter Handsdotter.

– Jag kom i gång jättedåligt och missade redan från början. Sen kom jag i gång bra och missade igen. Jag var ändå plus 66 när jag kom ner så jag fick se lite glad ut. Jag trodde att jag skulle vara några sekunder efter. Men de där missarna har man inte råd med, säger ”PH” till TV4.

Slåss om VM-plats

Det är inte bara världscuppoäng som står på spel i Flachau. Tävlingen är den sista inför VM och hittills är det bara Hansdotter och Pietilä Holmner som har en slalomplats. Anna Swenn-Larsson lär ta den tredje platsen och som det sett ut inför dagens tävling är det Sara Hector och Emelie Wikström som slåss om den sista platsen.

Enligt kriterierna ska åkarna antigen ha tagit en placering topp åtta eller två placeringar topp femton.

– Vi har också sagt att den fjärde platsen kommer, oavsett resultat, vara tränarbeslut. Det kan vara så att någon har ett resultat som hänger kvar från första tävlingen och inte behållit formen så då tycker vi att det ska vara tränarbeslut, säger förbundskapten Fredrik Steinwall.

Wikström, som har en 19:e plats som bäst resultat den här säsongen, är 1.56 efter Hansdotter. Nathalie Eklund fick till ett riktigt bra förstaåk och ligger på 13:e plats efter första, före Pietilä Holmner.

Swenn-Larsson grenslade redan vid första käppen. Charlotte Säfvenberg är 1.59 efter Hansdotter och vidare till andra åket.

Andra åket körs 20.30

ARTIKELN HANDLAR OM