Åker för VM – och 850 000

SPORTBLADET

Kitzbühel. Det är inte bara VM-platser som står på spel i Kitzbühel.

Åkarna slåss även om en prischeck på 850 000 kronor.

– Är det någon tävling man ska vinna är det den här, säger Mattias Hargin.

Laddad ”Snart smäller det”, säger Hargin som jagar en seger.

Säsongens två största tävlingar återstår för slalomherrarna innan det är dags för VM i Vail/ Beaver Creek. På tisdag väntar prestigefyllda kvällslalomen i Schladming och redan i dag är det dags för en av de mest klassiska tävlingarna i Kitzbühel.

Rejäla prischeckar

Och det är inte bara äran åkarna vinner. Segraren får dessutom en rekordstor prischeck på hela 850 000 kronor. I övriga världs­cuptävlingar ligger prispengarna runt 350 000 kronor, men i Kitzbühel får ettan alltså över dubbelt så mycket. Även för tvåan (400 000) och trean (190 000) är prissumman rekordstor.

– De brukar alltid vilja ligga i topp så det är positivt. Om man väl ska vinna någon tävling är det smart att vinna den här, säger Mattias Hargin.

Svensken ledde efter det första åket senast i Wengen, men tappade i andra och slutade sexa.

– Åkningen stämmer hyfsat, men inte hela vägen. Jag är inte särskilt mycket bättre, det är min topp, säger han och skrattar.

Känner du så?

– Resultaten pratar sitt tydliga språk. Men jag är med där uppe och snart så smäller det. Annars vore det konstigt.

Myhrer: Alltid kul här

Än så länge är det bara Jens Byggmark som är uttagen till VM på herrsidan. Men Hargin kan känna sig säker på en plats efter sina två fjärdeplatser. Lika säker kan André Myhrer inte känna sig, även om oddsen ökat efter att Axel Bäck dragit på sig en knä­skada och missar VM.

Stjärnan hoppas nu att det ska lossna på allvar.

– Jag tycker att det känns bra. Jag har haft bra träningar och de senaste veckorna har det gått åt rätt håll. Jag vill få med mig två bra resultat nu, säger Myhrer som inte heller skulle ha något emot att kamma hem segern och prischecken i Kitz­bühel.

– Det är det största racet så det är inget snack om att man vill stå överst på pallen där. Det är mycket folk i publiken och det är kanske därför det är lite mer. Det är alltid kul att stå på start här, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM