”Det var uppvisning, det var utklassning”

SPORTBLADET

KITZBÜHEL. ”Snart smäller det” sa Mattias Hargin inför Kitzbuhels klassiska slalom.

Och som det small.

Det var urladdning, uppvisning, utklassning.

Sportbladets Malin Wahlberg.

André Myhrer sa att han aldrig sett någon åka snabbare nerför en backe, Marcel Hirscher var inne på samma spår och övriga 25 000 åskådare i Kitzbühel lär inte argumentera emot.

För en vecka sedan i Wengen ledde Mattias Hargin efter det första åket. Efter det andra var han sexa. Den här gången tänkte han inte göra om samma misstag.

Hargin levererade ett magiskt monsteråk och blev tolfte svensk på herrsidan att vinna en världscupseger. Men det var bara en tidsfråga.  

”Jag är med där uppe och snart smäller det”, sa han inför Kitzbühels klassiska slalom.

Och ja, det small rätt rejält. Fråga bara Hirscher eller Felix Neureuther. Världens bästa slalomåkare de senaste säsongerna hade inte ens chans mot Hargin. Hirscher, på sin hemmaplan, var en hel halvsekund efter svensken. Det var urladdning, uppvisning, utklassning.

Konkurrensen är brutal

Hargin gjorde sin första världscuptävling i december 2004. Han har varit topp tio 34 gånger, men det dröjde tio år och 91 tävlingar innan den efterlängtade segern kom.

Ingen kan säga att han inte förtjänar det.

Hargin har länge sett sig som en vinnare, men säger själv att han tvivlat på om segern någonsin ska komma.

Det gör han inte längre.

Med en vecka kvar till VM seglar 29-åringen upp som ett av Sveriges stora medaljhopp. Han har varit stabil i toppen nästan hela säsongen och med två bra åk visade Hargin att han kan vara bäst.

Men konkurrensen i slalom är brutal och att ta en VM-medalj är knappast lätt. Tolv svenskar har lyckats sedan 1939. Bara fyra (Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Pernilla Wiberg och Jonas Nilsson) har tagit guld.

Om Hargin lyckas skriver han historia.

Å andra sidan gjorde han det redan i går.

ARTIKELN HANDLAR OM