Till VM som favorit efter första segern

Hargin: ”Nu vet man att det man drömmer om är realistiskt”

SPORTBLADET

KITZBÜHEL. Mattias Hargin krossade konkurrenterna och tog första världscupsegern efter ett monster­åk.

Nu går han för medalj i VM.

– Jag ska ge allt. Nu vet man att det man drömmer om är realistiskt, säger han.

Mattias Hargin låg trea efter det första åket i Kitzbühel.

I det andra stod han för ett jätteåk.

Det räckte hela vägen till seger före giganterna Marcel Hirscher och Felix Neureuther.

– Jävligt sjukt och jävligt coolt. Det känns skönt att bevisa för sig själv att man är en vinnare. Jag tycker själv att jag är det och har trott det länge, men jag har kanske börjat tvivla. Man kanske inte är den där som kommer att vinna race, men det visade jag i dag och förhoppningsvis kan jag fortsätta nu, säger Hargin som själv inte insåg hur snabbt hans andraåk var.

Konkurrenterna hade dock stenkoll.

850 000 kronor rikare

– Det var ett otroligt andraåk. Jag har aldrig sett en kille riskera så mycket. Definitivt ett av de bättre slalomåk jag någonsin sett, sa Hirscher.

– Jag tror aldrig jag sett någon åka så snabbt nerför en backe som han gjorde i andra åket. Det är helt otroligt, konstaterade André Myhrer.

Segern var Hargins första i karriären efter tio år i världscupen.

– Den kanske har tagit lite väl lång tid, men det är svårt. Jag har varit stabil i toppen länge, men har inte tagit det där sista klivet. Konkurrensen är så hög. När Hirscher eller Neureuter inte levererar är det alltid någon annan så det var kul att få göra det när de åker bra också, säger Hargin som förutom segern fick ta emot en prischeck på 850 000 kronor.

– Den är ganska stor. Det är inget man tänker på, men som nu när man har vunnit är det ingen nackdel. Det är självklart kul, det gäller att dra in lite pengar också.

Det återstår fortfarande en världscuptävling, men om en vecka börjar VM i Vail/Beaver Creek.

Nu åker Hargin dit som en av favoriterna.

”Jag ska dit och kriga”

– Förhoppningsvis ska jag kunna fortsätta att åka så här och kriga om medaljerna där borta. Det är självklart det som gäller. Nu vet jag att jag kan vinna och vara på pallen. Jag åker dit med ett bra självförtroende och ska ge allt.

Hur kommer du att påverkas av pressen?

– Jag blir bara stärkt av att jag har ett sådant här resultat, i stället för att man kommer dit och känner att man måste överprestera. Nu vet man att det man drömmer om är realistiskt och att komma dit och bara skicka fullt och gå för medaljerna kommer bara vara roligt.

Väntar med firandet

Firandet får dock vänta till efter mästerskapet.

– Jag önskar att jag kunde fira rätt hårt, men jag får skjuta upp det för det kommer ju ett Schladming och ett VM, men det kommer att hinnas med framåt. Man får ladda upp och fira framåt, avslutar Hargin med ett leende.

FAKTA

Sveriges största medaljhopp i VM (2–15 FEBRUARI)

Frida Hansdotter

Bästa placering denna säsong: 1:a i Falchaus slalom.

Kommentar: Det har i princip varit pallgaranti på Frida Hansdotter den här säsongen. Som sämst har hon två fjärdeplatser, annars har det blivit två andraplatser en tredjeplats och nu senast en seger.

Hansdotter är utan tvekan Sveriges största medaljhopp.

Sara Hector

Bästa placering denna säsong: 1:a i Kühtais storslalom.

Kommentar: Det är svårt att ställa för höga krav på en 22-åringen som precis slagit igenom.

Men att inte tro på Hector efter hennes supersäsong vore lika dumt. Svenskan har alla möjligheter att nå pallen.

Mattias Hargin

Bästa placering denna säsong: 1:a i Kitzbühels slalom.

Kommentar: Har varit med där uppe flera gånger den här säsongen och i Kitzbühel visade han hur bra han är om han får till det i två åk. Men det är ju det som är problemet. I den stenhårda konkurrensen måste han leverera i båda för att nå pallen.

Maria Pietilä Holmner

Bästa placering denna säsong: 1:a i Åres slalom.

Kommentar: Vanligtvis så stabila PH har två misslyckade tävlingar bakom sig. Det talar bara för att det inte kommer att bli en tredje.

Med sin rutin och klass kommer hon att vara med och slåss om medaljerna.

Kajsa Kling

Bästa placering denna säsong: 4:a i St Moritzs Super G.

Kommentar: Sveriges enda VM-bidrag på fartsidan har levererat flera stabila topp tio-placeringar den här säsongen. I går visade hon att pallplatsen inte är långt borta när hon slutade fyra i Super G. Det är också där hon har sina bästa chanser att ta medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM