De jagar sista VM-platserna

Myhrer ändrar allt för att ta sig till USA: ”Jag har ett race på mig”

SPORTBLADET

Sista chansen att knipa en VM-biljett.

Då ändrar André Myhrer allt.

– Jag har ett race på mig att bevisa att jag ska vara där, säger 32-åringen.

Konkurrensen om VM-platserna har varit stenhård på herrsidan. Axel Bäcks skada underlättade dock jobbet något för förbundskapten Tomas Carlsson. Jens Byggmark är den ende som officiellt är uttagen till VM, men efter segern i söndags är även Mattias Hargin klar.

André Myhrer och Markus Larsson tar med stor sannolikhet de två sista slalomplatserna. Anton Lahdenperä och Calle Lindh har fortfarande chansen, men måste leverera ett toppresultat i Schladming.

”Något har inte stämt”

– I slalom kan vi inte ta med någon för att se och lära så Calle behöver ett bra resultat. Anton är det lite tuffare för, men alla har fortfarande möjligheten, säger förbundskapten Tomas Carlsson.

Myhrer, som inte har varit bättre än åtta så här långt, bestämde sig för att testa helt nya inställningar på skidor och pjäxor under gårdagens träning.

– Det känns som att det är något som inte riktigt stämmer. Nu provade jag något helt annat i backen och jag tyckte att det gick riktigt bra. Jag var snabb på tiden också så jag tror att jag byter helt och kör på det nu så får vi se.

Vad är det som inte har fungerat?

– Det är svårt att sätta fingret exakt på vad det är, men det vi tyckt har varit problemet har varit att skidorna har kommit väldigt snabbt för mig. Jag får en väldigt kort radie. All kraft kommer på en gång och då orkar jag inte riktigt hålla emot.

”Får jag bara till det...”

Myhrer, som sått på pallen tre gånger i Schladming, satsar på en mer aggressiv set up och har även vinklat om pjäxorna för att svängarna ska fungera bättre.

Nu hoppas han kunna visa att han förtjänar VM-biljetten.

– Jag vet att jag kan vara med och slåss om medaljerna om jag får till det i två åk. Det kan mycket väl bli så att det inte blir något, men det är inget som jag försöker tänka på, säger han.

De gör upp om VM-platserna:

Calle Lindh

Ålder: 24.

Bästa resultat den här säsongen: 6:a i Åre

Kommentar: Har en sjätteplats som bäst, men eftersom de två bästa placeringarna räknas in behöver Lindh en tionde plats som sämst för att ha chansen att ta en slalomplats. Kommer dock att köra storslalom i VM.

André Myhrer

Ålder: 32.

Bästa resultat den här säsongen: 8:a i Adelboden.

Kommentar: Har en åttondeplats som bäst så här långt, men kommer med största sannolikhet att köra både slalom och storslalom i VM.

Markus Larsson

Ålder: 36.

Bäste resultat den här säsongen: 7:a i Adelboden.

Kommentar: Larsson har visat fin form de senaste tävlingarna och varit stabil topp tio. Lär få göra sitt sista (?) VM där han gjorde sitt första 1999.

Anton Lähdenperä

Ålder: 29.

Bästa resultat den här säsongen: 11:a i Levi.

Kommentar: Stabil runt topp 15, men lär missa VM. Måste slå till med en femteplats som sämst Schladming för att ha chansen att ta sig till VM.

Så tas VM-laget ut: Jens Byggmark är förhandsnominerad efter tredjeplats i Madonna di Campiglio därför återstår tre platser. Två avgörs på resultat (de två bästa placeringarna åkarna haft under säsongen). Hargin är given att ta en av dem efter segern senast. Den sista platsen avgörs av tränarna. Där väger resultat, dagsform och potential in.

ARTIKELN HANDLAR OM