Calle Lindh petas från VM-slalomen

Veteranen André Myhrer får förtroendet

Foto: GEPA PICTURES
”Det kan gå snabbt” Calle Lindh slutade elva i slalomgenrepet i österrikiska Schladming, fyra placeringar före André Myhrer.
SPORTBLADET

André Myhrer har haft en tuff säsong, men trots det får han köra VM-slalomen.Förbundsledningen väljer Myhrer före det nya stjärnskottet Calle Lindh.

– André har stora chanser att göra bra resultat på VM, säger förbundskaptenen Tomas Karlsson.

Under onsdagen körde sista slalomen innan VM. Calle Lindh stod för en bra insats och körde upp sig till en elfte plats medan André Myhrer misslyckades igen och bara kom på en 15:e plats.

Frågan var om unge Lindh eller rutinerade Myhrer skulle få den sista platsen till slalomen i VM i Vail/Beaver Creek, USA. Och nu är det klart och valet föll på rutinerade André Myhrer.

– Med sin erfarenhet och med sitt startnummer har vi tränare gjort bedömningen att André har stora chanser att göra bra resultat på VM, säger förbundskaptenen Tomas Karlsson i ett pressmeddelande.

Lindh får köra storslalomen

Det stod sedan tidigare redan klart att de båda skulle köra storslalomen i VM och nu får alltså Myhrer göra Jens Byggmark, Mattias Hargin och Markus Larsson sällskap i slalomen.

Övriga i truppen är: Mattias Hargin, Jens Bygg-mark, Markus Larsson, André Myhrer, Calle Lindh och Matts Olsson som få åka och slåss om medaljerna i Colorado.

– Med det här herrlaget vi har så kommer vi definitivt vara med och slåss om medaljerna, framförallt i slalom där vi har fyra åkare rankade topp 15 i världen, säger Anders Sundqvist, sportchef.

FAKTA

VM-truppen

Jens Byggmark, 29

Bästa placering den här säsongen:

3:a i Madonna di Campiglio.

Disciplin: slalom.

■ ■ Fick en VM-plats efter pallplatsen precis före jul. Men sedan dess har det gått utför. Byggmark kämpar med inställningarna på sina skidor och ser inte ut som något medaljhopp.

Matts Olsson, 26

Bästa placering den här säsongen:

11:a i Adelboden.

Disciplin: storslalom.

■ ■ Har haft det kämpigt i början av säsongen, men har börjat visa VM-form på slutet. Var elva i sista världscuptävlingen inför VM och vann en Europacuptävling så sent som i går.

Calle Lindh, 24

Bästa placering den här säsongen:

6:a i Åre (slalom).

Discipliner: storslalom, eventuellt slalom.

■ ■ Efter sjätteplatsen i Åre har Lindh inte fått till det. Men i sista tävlingen inför VM visade han vad han kan och körde upp sig till en elfteplats. Nu utmanar han Myhrer om den sista slalomplatsen i VM.

André Myhrer, 32

Bästa placeringar den här säsongen:

8:a i Adelboden (slalom)

Discipliner: storslalom, eventuellt slalom.

■ ■ Har kämpat med sina nya skidor och väntar fortfarande på den riktiga fullträffen. Efter Lindhs fina slalomplacering i Schladming hänger Myhrers slalomplats något lösare.

Mattias Hargin, 29

Bästa placering den här säsongen:

1:a i Kitzbühel.

Disciplin: slalom.

■ ■ Visade vad han går för i Kitzbühel och åker till VM med ett självförtroende på topp. Det kommer att bli en stenhård kamp om medaljerna, men han är störstaa hoppet på herrsidan.

Markus Larsson, 36

Bästa placering den här säsongen:

7:a i Adelboden.

Disciplin: slalom.

SVeteranen har varit stabil runt topp tio i stort sätt hela säsongen. Gör sitt sista (?) VM där han gjorde sitt första 1999.

Jessica Lindell Vikarby, 30

Bästa placering den här säsongen:

7:a i Åre.

Disciplin: storslalom

■ ■ Hade karriärens bästa säsong i fjol och slogs om storslalomcupen. Inte samma höga nivå i år, men potential finns.

Frida Hansdotter, 29

Bästa placering den här säsongen:

1:a i Flachau (slalom).

Discipliner: slalom och storslalom.

■ ■ Åker till VM som Sveriges överlägset största medaljhopp. Har två fjärdeplatser som sämst den här säsongen, annars har hon radat upp pallplaceringar. Det är Hansdotter som ska frälsa Sverige i USA.

Maria Pietilä Holmner, 28

Bästa placering den här säsongen:

1:a i Åre (slalom).

Discipliner: slalom och storslalom.

■ ■ Har inte riktigt fått det det efter segern i Åre. Men alla vet vad 28-åringen kan och ”PH” är definitivt ett svenskt medaljhopp.

Anna Swenn Larsson, 23

Bästa placering den här säsongen:

9:a i Kühtai.

Disciplin: slalom.

■ ■ Tog första pallplatsen i slutet av förra säsongen och har hög potential. Men de två sista tävlingarna innan VM har varit tuffa för Swenn Larsson. Åker till VM helt utan press.

Sara Hector, 22

Bästa placering den här säsongen:

1:a i Kühtai (storslalom)

Discipliner: storslalom och slalom.

■ ■ Har slagit igenom med dunder och brak den här säsongen. Det går inte att sätta för mycket press på 22-åringen, men Hector är utan tvekan ett av Sveriges stora medaljhopp.

Kajsa Kling, 26

Bästa placering den här säsongen:

4:a i St Mortiz (Super G)

Discipliner: störtlopp, super G, super­kombination.

■ ■ Levererade säsongsbästa i sista tävlingen före VM och kan skrälla till sig en medalj. Har inte helt bestämt vilka ­discipliner hon kommer att köra, men störtlopp och Super G är givet.

ARTIKELN HANDLAR OM