– Jag är väldigt tillfreds med livet

Byggmark har blivit pappa, bytt skidmärke och flyttar hem till Sverige

Foto: Foto: Magnus Sandberg
Jens Byggmark och sambon Michaela Delér.
SPORTBLADET

Jens Byggmark har haft en händelserik sommar.

På bara några dagar har han hunnit fylla 30 år, bytt skidmärke och blivit pappa.

– Jag är väldigt tillfreds med livet, säger slalomstjärnan som nu flyttar hem till Sverige.

Den gångna säsongen var en berg- och dalbana för Jens Byggmark. Han kom tillbaka från en korsbandsskada och inledde med en pallplats redan i tredje tävlingen. Sedan följde en lång period av sämre resultat och urkörningar där Byggmark kämpade med att hitta rätt inställningar på sina skidor.

– Jag lyckades hålla modet uppe halva säsongen. Det tar mentalt att åka runt på grejer du inte tror på. Man sover knappt och till sist tar det på psyket och man blir inte så stark mentalt. Men jag gjorde det fantastiskt efter att ha varit borta ett helt år, säger han.

”Overkligt och underbart”

Nu har Byggmark bytt från skidmärket Völkl, som han kört på i sex år, till Rossingol. Samma märke som lagkompisarna Axel Bäck och Markus Larsson kör på.

– Det känns mycket bättre att få åka med andra än att själv hålla på och fajtas. Jag kände väl att samarbetet med Völkl var klart. Det fanns goda intentioner, men det var väl ganska tydligt att det inte funkade riktigt bra.

Men skidbytet är inte det enda nya i Byggmarks liv. I helgen fyllde han 30 år och dagen efter blev han pappa till en dotter.

– Det är overkligt och underbart, säger ”Byggis” som inte drabbats av någon 30-årskris.

– Inte än. Jag vet inte, vad är det man ska krisa över? Jag är väldigt tillfreds med livet.

”Blir en omställning”

Det nya tillskottet till familjen gör dock att Byggmark har bestämt sig för att lämna Monaco och flytta hem efter nio år utomlands.

– Vi diskuterade väldigt mycket om vi skulle flytta ner helt till Monaco, men jag kände att det inte känns bra att ha familjen där och så åker man därifrån. Det kommer inte att bli hemma för tjejen och ungen, det kändes inte bra, säger 30-åringen och fortsätter: 

– Det blir en omställning. Men jag har hela tiden hållit bra kontakt med min umgängeskrets i Sverige så det blir inga problem.

Om två veckor drar säsongen i gång på allvar för Byggmark som åker tillsammans med resten av laget för ett nästan månadslångt träningsläger i Argentina.

– Jag är superladdad nu med skidbytet. Jag har egentligen bara testat i 4-5 dagar på de skidorna i en inomhushall. Jag är sugen på att testa på lite mer utmanande underlag, dåligt underlag. Där ska de gå bra också och det är där jag haft struligt. Jag har ganska höga förhoppningar.