”Är kul att de tänker på alla”

Svenskorna gläds över årets nyhet i prispengarna

Foto: AP
Maria PH har haft en tung inledning på säsongen.
SPORTBLADET

ÅRE. Frida Hansdotter drog in mest prispengar av svenskorna förra säsongen efter att ha radat upp pallplatser.

Men i år får alla åkare topp 30 ta del av miljonen.

– Det var en väldig överraskning, säger Maria Pietilä Holmner.

Tidigare har bara de tio främsta åkarna i världscupen fått prispengar. Men den här säsongen får alla åkare topp 30 ta del av summan på 950 000 kronor varje tävling.

Det nya beslutet välkomnas av de svenska åkarna.

”Det är väldigt bra”

– Jag visste faktiskt inte det. Efter Sölden var det: ”här kommer dina prispengar”, så det var en väldig surprise. Men det är väldigt bra. Alla som är här viger sina liv åt att bli så bra som möjligt och är man topp 30 tycker jag ändå att man kan få en mindre summa, säger Maria Pietilä Holmner och fortsätter:

– Det är svårt att ha en inkomst så att man kan gå runt på det här. Vi är fortfarande vanliga människor, vi ska betala hyra, vi ska betala mat. Vissa i det här gänget betalar även för träning. Det är en väldigt positiv grej.

Segraren i helgens storslalom och slalom i Åre får 357 000 kronor, tvåan 155 000 och trean 77 500. Summan går sedan neråt till åkare 30 som får 4 000 kronor.

– Det är kul att de tänker på alla. Det är viktigt att man kan få ekonomisk trygghet för att satsa fullt ut på idrotten och det här kan hjälpa till för några personer, säger Sara Hector.

”Måste ju klara sig”

Kajsa Kling, som själv har fått finansiera sin satsning när hon under två säsonger blev nedskickad till Europacuplaget, tycker också att beslutet är helt rätt.

– Det är klart att det är bra att få in pengar så att man kan finansiera sitt liv bättre. Sen är det inte pengar som driver, det blir en bonus. Men det är toppen för alla om det blir mer pengar, säger hon och fortsätter:

– Man måste ju klara sig, även fast vi har full stöttning från landslaget när vi är iväg så måste man kunna klara vardagslivet hemma också, säger Kling.

Åk 1 i damernas storslalom från Åre inleds 10.30 och sänds i SVT1

FAKTA

Så mycket tjänade svenskorna förra säsongen

Frida Hansdotter 1 478 900

Sara Hector 632 661

Maria Pietilä Holmner 555 042

Kajsa Kling 228 040

Charlotta Säfvenberg 37 941

Anna Swenn Larsson 23 665

Övriga svenskor mindre än 10 000